DISSABTE 9 DE JUNY. SANT ANTONI DE CALONGE. BALLADA DE SARDANES (ANY VILADESAU)
Aquest proper dissabte 9 de juny actuarem per primera vegada a Sant Antoni de Calonge, a la comarca del Baix Empordà. 


Sant Antoni de Calonge celebra una nova edició de la festa de les entitats. Durant aquests dies s’han organitzant una quinzena d’activitats culturals, esportives i d’oci.  Música a la fresca, havaneres, cant coral. 
Oferirem una ballada de sardanes a la plaça de la Llibertat, i esperem que tots els sardanistes que ens hi acompanyin gaudeixn de la nostra música. Sent l'any Viladesau, i tractant-se que el mestre era fill de Calonge, està clar que les sardanes del conegut compositor i tenorista no faltaran al nostre repertori.

L'acte començarà a les 18.30 hores i esperem que ens hi vulgueu acompanyar.
 Dissabte 9 de juny. Ballada a Sant Antoni de Calonge. Plaça de la Llibertat. Festa de les entitats. Cobla Reus Jove.

Audició de sardanes íntegrament dedicada a Ricard Viladesau i Caner en motiu del centenari del seu naixement.
Firma autògrafa del mestre Ricard Viladesau i Caner 


El programa que s’interpretarà [sardanes de 10 tirades] serà el següent:

1.     ESPERIT CALONGÍ (1974)
2.     RECORDS DE TORRE VALENTINA (1933)
3.     CALONGINA (1949)
4.     FESTEIG (1964)
5.     SALOU CIUTAT PUBILLA (1990)
6.     EL MEU POBLE (1994)


Programa de les sardanes que es podran escoltar i ballar a la Plaça de la Llibertat

Breu sinopsi de les obres que s'interpretaran:

 Ø  esperit calongí [1974] (sardana) L’any 1974 es celebra a Calonge la cloenda del Curset d’ensenyament a ballar sardanes. Hi ha joves provinents de Palamós, Palafrugell, Calonge, Sant Antoni i d’altres poblacions veïnes. A l’acte s’escull la pubilla i les dames d’honor. Després dels actes protocol·laris, tots els alumnes formaren una gran rotllana per ballar una sardana de germanor, la que expressament havia escrit per aquesta ocasió Ricard Viladesau, i que va titulà Esperit Calongí.
Avui dia podem dir que aquesta composició s’ha convertit en l’himne del vostre poble. En aquesta ocasió servirà per obrir la ballada de sardanes en motiu de la festa de les entitats de Calonge i Sant Antoni.
Gaudiu-la i balleu en aquesta plaça de la Llibertat, la sardana ESPERIT CALONGÍ!

 Ø records de torre valentina [1933] (sardana) Viladesau comptava amb només 15 anys i actuava a les files de la cobla La Principal Calongina a la que havia debutat amb el flabiol i el violí a l’edat de 14 anys.  En aquesta primera època escriu la primera sardana. Durant molts anys (la guerra civil pel mig) s’havia donat per perduda o extraviada. En aquella època les sardanes es copiaven de forma manuscrita i s’hi acostumava a posar el segell del compositor. Curiosament després d’una intensa recerca, afortunadament han aparegut uns papers manuscrits de puny i lletra del mestre Viladesau en un arxiu de sardanes i música per a cobla. Es tracta de la seva òpera prima. La sardana com ell mateix descrivia, era senzilla però se li ha de reconèixer un valor històric i anecdòtic. Malgrat no ser gaire balladora, presenta alguns elements musicals de gran interès, més si tenim en compte que es tracta d’un jove adolescent de només 15 anys. A més a més, encara s’hi veu certa influència de les sardanes i ritmes emprats als anys 20 i 30 a l’empordà (amb els grans mestres Bonaterra, Vicens Bou, etc...)
Aquesta composició fou dedicada a un lloc de la població, de gran bellesa, un indret vora el mar que ha esdevingut turístic per excel·lència, ens referim naturalment a Torre Valentina. Viladesau encetava així un camí com a compositor que el portà a escriure més de dues centes sardanes, havaneres, boleros i un gran nombre d’arranjaments de ballables i peces de concert per a orquestra.

 Ø  CALONGINA [1949] (sardana) Les sardanes de Viladesau són interpretades arreu del país, ha assolit ja un èxit ben remarcable. En aquella època  (1949) ja destaca com a primer tenora de la cobla orquestra Caravana. Les altres cobles s’interessen per la seva música i l’hi demanen les partitures de les seves sardanes, que són interpretades amb l’aplaudiment general i la complaença dels músics. És el moment de compondre una sardana dedicada al seu poble: Calonge

 Ø  festeig [1964] (sardana) Sardana de caire romàntic, pulcre i tènue que va dedicar a la seva filla Maria Rosa en complir els 19 anys. Ha estat designada enguany en motiu del centenari del seu naixement, com a sardana unitària per al Dia Universal de la Sardana que es celebra el diumenge abans de Sant Joan, i per tant serà interpretada a totes les ballades del nostre país el proper diumenge 17 de juny. Sardana de caire melòdic i ballador molt interpretada al llarg dels anys.

 Ø  SALOU CIUTAT PUBILLA [1990] (sardana) La població de Salou, capital de la costa daurada, fa escassos mesos que ha esdevingut un municipi independent (octubre de 1989), al mes d’abril de 1990 fou proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana. A Viladesau se li encarrega la sardana del pubillatge, que obté un gran èxit al tractar-se d’una sardana animada, engrescadora, de tiratge curt i força balladora. Recuperem aquell esperit de la flama de la sardana, que anava en caravana entre les dues ciutats del pubillatge, i fem un viatge cap a les nostres comarques meridionals, d’on venim nosaltres, la cobla Reus Jove.
  
 Ø  EL MEU POBLE [1994] (sardana) I arribem a l’any 1994, on destaca un memorable homenatge que la seva vila nadiua li va dedicar, organitzat per l’Agrupació Sardanista de Calonge. El text de crida i invitació deia així:

HOMENATGE A RICARD VILADESAU I CANER.
Ricard Viladesau i Caner va néixer a Calonge, al carrer de l’Arpa número 1. A casa dels seus avis, on també hi vivien en Fermí i la Carme, que s’hi havien instal·lat en casar-se.
Amb la seva germana gran, la Marina, anaren creixent, escodrinyant tot el que els envoltava. Així va començar a arrelar en el seu esperit la força de la música i l’estimació profunda de la seva pàtria, conjunt que l’ha convertit en un gran hereu de la terra catalana.
Va marxar per estudiar i treballar, i va buscar nous horitzons, però mai no va oblidar els seus orígens i, amb el seu tarannà i les seves obres, arreu deixà constància del seu esperit calongí. Per a Calonge és un orgull que a un fill seu si li hagi atorgat la Creu de Sant Jordi, per a en Ricard, és un merescut reconeixement a una vida plena d’ideals i de dedicació.
El jove que amb la tenora a les mans ens corprenia amb les seves magistrals interpretacions deixarà, a més, moltes i grans composicions sardanístiques per a les generacions futures.
El dia 27 de març de 1994, durant el 20è aplec de la sardana de Calonge, se li rendeix homenatge. No podem faltar-hi!
“El prÍncep de la tenora” el català ferm que no s’ha doblegat mai, tant si bufa tramuntana com si fa vent de llevant, es mereix això i molt més.
US HI ESPEREM!!!L’èxit de l’homenatge fou remarcable, molts sardanistes d’arreu de Catalunya hi foren presents. En el decurs de l’aplec es va estrenar la sardana que va escriure expressament per a l’ocasió. 
Avui clourem aquesta ballada tant especial, dedicada al mestre calongí, del que hem escoltat i ballat sis sardanes, i ho farem precisament amb aquesta sardana que va dedicar al seu poble, per tancar l’audició amb EL MEU POBLE, de Ricard Viladesau!


Us esperem a totes i tots, a la plaça de la Llibertat de Sant Antoni de Calonge a les 18:30 hores!

NO US LA PERDEU!!!


Comentaris