25 ANYS SENSE JOSEP MARIA BAIGES I JANSÀ. L'ARTISTA POLIFACÈTIC

Avui, 22 d'octubre fa vint-i-cinc anys que ens va deixar en JOSEP MARIA BAIGES i JANSÀ (Riudoms, 01/10/1924 - Reus, 22/10/1991)
Josep Maria Baiges i Jansà
Decorador, caricaturista, músic i compositor
Oriünd de la comarca, es trobava ben sovint a Reus i les seves relacions s’anaven fent extenses, fins que ja fa un bon nombre d’anys que es domicilià a Reus, i es féu conèixer com a bon dibuixant i traçut pintor. Celebrà exposicions individuals en (diverses sales) la sala de la Llotja, sala de La Caixa, Centre de Lectura, Galeria Anquin’s, Torre Vella de Salou, entre altres. 
El Diario Español (Tarragona 28-VI-1983), publicà la següent biografia:  "El primer solfeig el rep de la mà del seu oncle Joan Platxat, un notabilíssim músic de fiscorn que dirigeix la banda del poble i a la vegada és intèrpret al Teatre Fortuny. Als setze anys escriu una comèdia musical en un acte: Roses tan sols de primavera. Posteriorment, unes caramelles que s' estrenen i són premiades a la plaça del Mercadal en un concurs. 

Forma part de diferents orquestrines com a bateria i posteriorment com a cantant. Junt amb el seu germà Antoni guanya popularíssims concursos. 

També va composar himnes i cançons (com l'himne dels cafès Brasilia, la cançó del parc infantil de nadal o l'himne del Reus Deportiu CF)



Una mostra de la versatilitat i d'aquest artista polifacètic que era en Josep Maria Baiges i Jansà es pot veure la seva influència de músic d'orquestres, que va composar aquest fox (ball de moda als anys seixanta) que fou interpretat pel famós trompetista Rudy Ventura i la seva orquestra. La primera composició del vinil fins als dos minuts i 27 segons, és el fox "Quan arriba la cigonya".

Escriu també un programa de ràdio que s’emet cada diumenge. Alterna la música amb el dibuix i la pintura des de l'Escola d’Arquitectura de Barcelona. Preferentment fa temes de la terra que respira i trepitja cada dia". 


L’any 1960, Baiges va admirar tothom amb una exposició insòlita a la Fira de Mostres de l’època. Per a sorpresa general, fins i tot dels propis protagonistes, va presentar un recull de caricatures en què reproduïa més de setanta personatges del “Reus-Reus” de l’època. Naixia, així, el Baiges caricaturista.
Baiges va ser deixeble de Pere Vidiella, a l’Institut de Reus, i amb Romà Bonet, “Bon”, va establir una forta amistat que de ben segur també va derivar en mestratge.
Al llarg de la seva vida, Baiges va elaborar més d’un miler de caricatures. Durant molts anys, es va dedicar a dibuixar de manera àgil, precisa, a la gent que l’envoltava. De fet, dibuixava a totes hores. Hi ha llars on guarden la caricatura de Baiges en suports tan insòlits com la minuta d’un casament en què –durant l’àpat– va fer la caricatura del nuvi.
L’octubre de 1971, exposà diverses caricatures de personatges populars. Ho va fer amb l’eslògan “Riu-te’n del proïsme com de tu mateix”.


Autoretrat en forma de caricatura, en que ell mateix, s'enriu de la seva pròpia persona




La majoria dels seus temes tenen per fons un paisatge, una bella perspectiva del nostre Camp, abastat a escassa alçària. Sovint hom podria dir que les seves interpretacions són monòlegs descriptius. Les caricatures de Baiges s’han publicat també a la premsa escrita.

Paral·lelament descobreix la nostra dansa amb la sardana que titula “En Peret Ganxet” (estrenada al teatre de l'Orfeó Reusenc el 3 de març de 1960). aquesta sardana neix prèviament, d'un dibuix  del personatge per a la revista Urbs. En Peret Ganxet era un xiquet de Reus, que recollia l'essència de la nostra ciutat.  

El caricaturista BON el va dibuixar i li va donar forma:




L'escultor Ramon Ferran li va donar el cos:







i Baiges li va regalar l'ànima amb aquesta sardana:
partitura de la seva primera sardana (En Peret Ganxet)

Interpretació de la sardana En Peret Ganxet per part de la cobla Reus Jove en la gala concert final de la Sardana de l'any 2007 celebrada a Reus el maig de 2008.


Per estar lligat a la nostra ciutat, on residia, neix la sardana “Els que som del Camp”, sintonia diària d'un programa de la Ràdio Reus durant dotze anys. 

L'any 2000 la cobla Reus Jove va editar conjuntament amb Ràdio Reus un disc de sardanes escrites per compositors nascuts, residents o vinculats amb la ciutat de Reus. Era evident que no hi podia faltar la figura del Baiges compositor, i de fet a part d'incloure cinc sardanes enregistrades, es va batejar el disc amb el nom de la seva sardana ELS QUE SOM DEL CAMP.
La sardana és tema que es repeteix en els seus quadres, d’aquí una nova composició, “Dibuixant la Sardana”.  “Maria Montserrat” és el nom de la seva filla i el d’una nova sardana. 


Segueix escrivint sardanes, amb títols com “Quatre càntirs”, als seus fills;  “Reus 71”, que composà amb motiu de l’arribada de les restes del General Prim a Reus. “Els Campanars del Baix Camp”, sardana amb motiu de les seves pintures als 28 campanars del Baix Camp, finalista de la sardana de l’any. Amb motiu del Dia de la Sardana del 1983 , s’estrenà a la nostra ciutat la sardana “La pipa de l’artista” 
Una de les caricatures de Baiges, dedicada al tenorista
 i director  de la cobla Reus, en Jaume Alemany
A partir d’aquí van seguir diverses composicions estrenades per la cobla Reus, amb títols com “A ballar s’ha dit”, “A l’ombra del Passeig Prim”,  “Enyorada Font Vella”, “La font de Riudoms”, “Salas, català i sardanista”. Poc abans de morir es va estrenar pel 25è aplec Baix Camp de Reus, la sardana “De Reus, la Rosa”. 
La seva traça pel dibuix i la pintura es notaven fins i tot en les dedicatòries i les tapes de les sardanes que escrivia. Era habitual que en les seves sardanes hi fes un dibuix o una petita obra d'art. N'és l'exemple la seva última sardana, que va dedicar a la colla sardanista Rosa de Reus en motiu dels 25 anys de l'aplec Baix Camp, una bonica sardana.

Restaren inèdites tres sardanes més: 
“De Cambrils és la Sardana” (Que prèviament fou presentada com a havanera i cantada per diversos grups d'havaneres), “Salou, gran Salou” i “Catalunya Majestuosa”.

Des de la cobla Reus Jove, hem de dir que cap de nosaltres va conèixer a l'artista Baiges, perquè dissortadament va morir abans que cap de nosaltres formés part d'una cobla ni del món sardanista.
Amb el pas dels anys, hem anat interpretant sardanes d'aquest músic i hem mirat de fer difusió fora de la nostra ciutat de la seva obra sardanista.

Serveixin aquestes ratlles com el nostre modest homenatge a un dels autors més coneguts de la ciutat de Reus, dins del món de la Sardana.

EN MEMÒRIA DE L'ARTISTA POLIFACÈTIC JOSEP MARIA BAIGES I JANSÀ.





Comentaris

Entrades populars