CONCERT 18è ANIVERSARI COBLA. DIUMENGE 29 DE NOVEMBRE AL TEATRE BARTRINA

Bon dia amics i amigues!

El proper diumenge 29 de novembre a les 18 hores celebrarem la majoria d'edat de la cobla, amb un concert extraordinari. Serà dins l'immillorable marc del teatre Bartrina de la ciutat de Reus.
Teatre Bartrina de Reus

La cobla està preparant des de fa setmanes un programa de traca i mocador, i s'han efectuat diversos assaigs de preparació per afrontar un programa molt interessant.
El concert estarà sota la direcció musical del mestre Francesc Gregori, actual director titular de la formació des de l'any 2003.
Francesc Gregori, director

També comptarem amb la inestimable ajuda i col·laboració desinteressada del nostre bon amic, i percussionista en Gerard Pouget (el nostre percussionista habitual de la cobla a les festes majors de Reus).
Gerard Pouget, percussió

Encara falten uns quants dies, i ens queden encara dos assaigs previs de preparació. En tot cas, el repertori que hem preparat és de gran qualitat musical, i comptarà amb composicions dels grans compositors de música per a cobla, i també alguns arranjaments de músiques d'altres indrets del món, que han estat degudament arranjats per a cobla.

El programa del concert constarà de dues parts, amb el següent repertori:

 Primera part:



1) TARRAGONA (SARDANA) – ENRIC CASALS I DEFILLÓ
2) MINIATURES (SUITE) – FRANCESC BASIL I OLIVERAS. Breus impressions per a música de cobla.
I.- HIMNE A LA NATURA
II.- SOLITUD
III.- DORM NINENTA..., DORM.
IV.- A PLE CAMP
V.- CAPVESPRADA
VI.- FENT CAMÍ, ALEGRAMENT
VII.- A LA PLAÇA HI HA BALLADES
VIII.- A MISSA PRIMERA
IX.- MAINADA JUGANT A L’ERA DE LA MASIA
X.- ENYORANÇA
XI.- FINAL

3) CONTRADANSA D’ALENTORN (GLOSSA) – MANEL OLTRA I FERRER

4) HYLDA (POLCA) – JOSEPH REYNAULD. Polca per a trompeta solista i cobla. Arranjament per a cobla i percussió de Jordi León i Royo.
Solista de trompeta: Carles Martí i Frasquier.   
Caixa: Gerard Pouget

 Segona part:
1) BARCELONA 1957 (SARDANA) – ANTONI ROS-MARBÀ

2) IMPRESSIONS CAMPEROLES (SUITE) - JOAQUIM SERRA I COROMINAS
I.- ALBADA (Moderat)
II.- MAINADA JUGANT (Viu)
III.- SOTA ELS PINS (Lent, poc a poc)
IV.- LA VALL DELS ECOS (Viu)
V.- FESTA (Mogut)

3) TROMBONS TREMPATS (MARXA) – EDMUND LÖFFLER. [ESTRENA] Per al lluïment de tres trombons solistes. Arranjament per a tres trombons de vares, cobla i percussió d’Eduard Sendra i Nogués.   Caixa: Gerard Pouget
Solistes de trombó: Aureli Andrés, Joan Ballart i Xavier Idiarte

4) REUS JOVE (SARDANA) – EDUARD SENDRA I NOGUÉS

Notes del programa:

Un concert d'aniversari no ha de ser un concert qualsevol, ha de ser un concert assenyalat al calendari, com una data especial.
Des de la Reus Jove no volíem deixar passar una oportunitat tant exclusiva, com és la xifra dels divuit anys per afrontar per primera vegada algunes obres del repertori de música per a cobla, que per la seva dificultat tècnica no ens havíem atrevit a interpretar al llarg de tots aquests anys.

No és d'extranyar que haguem volgut donar un caràcter extraordinari i selecte al concert d'aniversari, amb la programació d'una obra considerada com el primer gan monument de música per a cobla. Es tracta de les impressions camperoles del mestre Joaquim Serra. 
Joaquim Serra Corominas, compositor
Estrenada per la cobla Barcelona al Palau de la Música Catalana l’1 de maig del 1927, poc després d’haver obtingut el “Premi Sant Jordi” convocat pel Foment de la Sardana de Barcelona. 
Malgrat la seva consideració de gran música de concert per a cobla, aquesta obra, d’acord amb l’època en que fou escrita i amb la joventut del seu autor, respon indiscutiblement, a certs plantejaments experimentals en la composició, instrumentació i harmonitació per a cobla. 

Joaquim Serra rondava els 19-20 anys quan va escriure aquesta música, però excel·lia ja com a compositor de sardanes. Sense allunyar-se d’aquell regust popular que l’uneix íntimament a la cobla, Serra introdueix timbres i ritmes nous a Impressions Camperoles, una obra en cinc parts de caràcter descriptiu. 

No podem oblidar tampoc la bona música que ens va deixar un dels grans oblidats de la música per a cobla: el mestre Francesc Basil. Per aquest motiu hem programat una de les seves obres més conegudes, la suite Miniatures que consta d'onze petits tresors musicals, amb un caràcter plenament descriptiu, on la música ens narra situacions quotidianes de la vida al seu empordà natal: els jocs infantils, un passeig pel camp, la música religiosa d'un ofici de festa major, les sardanes a la plaça, una cançó de bressol, etc...

Un record pel mestre Manel Oltra, que ens va deixar el passat 25 de setembre, i que era un dels grans referents de la música a Catalunya. D'ell hem seleccionat una obra de gran qualitat musical, la Contradansa d'Alentornque de ben segur ens farà gaudir del seu bon criteri per l'harmonia i la instrumentació per a cobla, i del seu gust musical per deixar sempre la feina ben feta.

Manel Oltra i Ferrer, compositor

Les sardanes formen part de la nostra activitat habitual, on cada setmana afrontem ballades i aplecs de sardanes arreu del país. En aquest cas ens allunyarem de la sardana més airosa i balladora, per afrontar tres sardanes que tenen la seva pròpia història particular.

- Barcelona 1957 fou escrita per un jove estudiant de composició i direcció d'orquestra l'any 1958 sota el títol original de "Millors sospirs" i amb una dedicatòria prou explícita "A Joaquim Serra in memoriam". Aquest compositor era ni més ni menys, un jove anomenat Antoni Ros-Marbà. Un director de renom internacional en el terreny simfònic i operístic, deixeble a Barcelona del mestre Eduard Toldrà. 
Ros Marbà va conèixer de primer mà, a més de Toldrà, a Joaquim Serra i a tota aquella generació de músics que integraven la primera cobla barcelonina de vocació simfonista, la ja mítica cobla Barcelona. Al capdavant de la Barcelona va dirigir l’estrena de Puigsoliu, l’obra pòstuma de Joaquim Serra.
Antoni Ros Marbà, compositor

- Tarragona del mestre Enric Casals i Defilló: un músic completíssim que amb els anys ha quedat amagat darrera la figura internacionalment coneguda del seu germà Pau.
Violinista i compositor, figurà com a solista en diferents agrupacions i a l’Orquestra Pau Casals, que en ocasions dirigí.
Va ser sempre un ferm defensor dels valors musicals de la sardana. Deia el 1961: “Jo preguntaria a certs compositors de sardanes si són capaços d’escriure una sonata o un concert, o un poema simfònic. Si no són capaços d’escriure un obra d’aquesta importància, no són compositors i, si no ho són, amb quin dret estan enlletgint la nostra dansa?
Les seves sardanes, mostren una varietat de formes i estils només a l’abast dels grans creadors. Amb propostes atrevides i innovadores que no han trobat amb els anys el reconeixement merescut. Idees i propostes, però, de les que han begut i que han d’alguna manera “redescobert” alguns autors actuals.
Tarragona, datada l’any 1927, és una sardana quasi mítica. Escrita en una sola nit (tal i com narrà el mateix autor), i estrenada per la cobla Barcelona, amb la tenora d’Albert Martí al front, dalt del vaixell "J. J. Sister" en el moment que aquesta entrava al port de la Imperial Tarraco, envoltada de petits vaixells i barques de tota mena, en un dels famosos "Viatges blaus" que organitzava en aquells temps el Foment de la Sardana de Barcelona.
La sardana Tarragona fou oficialment la primera que va interpretar la cobla Reus Jove en el seu concert de presentació al teatre La Salle, aquell llunyà 22 de novembre de 1997. Com en aquella ocasió, tornarà a obrir el programa del concert.

- El concert es clourà amb una altre de les sardanes que va sonar aquell mateix dia, per la presentació oficial. Si es presentava una cobla, nou vestuari, nova imatge, logotip, il·lusions renovades, també calia dotar a la cobla d'una sardana dedicada i d'estrena absoluta. Ho feia de la mà del seu contrabaixista, un jove en aquell moment de 18 anys que presentava la seva primera sardana, i segurament ho feia des de la inconsciència de l'adolescència però amb l'empemta i l'energia de presentar-se en societat amb aquest nou projecte que s'iniciava amb un camí ple de reptes i d'il·lusions  i que ha arribat fins avui. Tal com aquell dia del 1997, avui la cobla interpretarà la seva sardana titulada Reus Jove.
Eduard Sendra Nogués, compositor i representant de la cobla.
Músic i arranjador, a banda de la faceta de presentador dels concerts
A la cobla Reus Jove sempre ens hem caracteritzat per agermanar música d'arreu del món, però adaptant-la al nostre conjunt genuïnament autòcton, i no hem tingut cap impediment en portar al terreny cobla, les músiques d'altres continents o convecubdes originalment per a una altre formació musical. És el cas de l'estrena de POSAUNEN-BRAVOUR (que hem catalanitzat per TROMBONS TREMPATS) Una obra de caire festiu i alegre, pensada per al lluïment de tres trombons de vares, en el que podrem gaudir d'una demostració de versatilitat i polivalència dels nostres companys de la clau de fa, ja que tan aviat els podem veure tocant el fiscorn, el trombó, la tuba o el bombardí. Serà una ocasió adient per fer una mica de "conya musical", i poder comprovar les seves habilitats amb la vara del trombó.
Els tres trombonistes de vares de la Reus Jove. (d'esquerra a dreta) Xavi Idiarte, Joan Ballart i Aureli Andrés

També comptarem amb la solvent interpretació del nostre trompeta Carles Martí, que ens oferirà un magnífic solo de cornetí, amb HYLDA, la polca original de Joseph Reynaud instrumentada per a cobla, i amb l'afegit d'una extraordinària cadència de trompeta escrita de forma magistral pel mestre Jordi León,  que de ben segur farà les delicies dels presents.
Carles Martí, cornetí solista


No cal dir que estarem encantats que ens vulgueu venir a fer costat en aquest concert tant especial, i us agrairem la vostra ajuda en fer difusió de l'acte de celebració d'aquests primers 18 anys de vida de la cobla.

De moment, podeu anar reservant les vostres entrades per aquest magnífic concert. Podeu adquirir les entrades a les taquilles del teatre ( de dimarts a divendres de 18h a 20h, i una hora abans de l'inici de cada espectacle) o també les podeu reservar  per la pàgina web del teatre: (cliqueu al següent enllaç)  http://www.teatrebartrina.cat/  o bé directament a l'enllaç de la compra de les entrades https://www.4tickets.es/Bartrina/public/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=TB114

Recordeu que el preu simbòlic de 5 euros, serveix per sufragar les despeses d'obertura del teatre, els tècnics de so i llum, els acomodadors, la neteja del teatre, les taquilles, etc...
Us esperem al Bartrina per venir a fer-nos costat per celebrar aquesta majoria d'edat de la cobla Reus Jove.

EL CONCERT D'ANIVERSARI volem que sigui una festa, tant a nivell humà, per aquests 18 anys de la cobla, com a nivell musical, amb un selecte programa de  música per a cobla i sardanes.

Tindrem algunes sorpreses que no us podem desvetllar fins al moment del concert.

Animeu-vos a venir, a parlar-ne als vostres amics, als vostres coneguts, potser alguns no s'atreveixen a venir perquè no han descobert encara, un concert de música per a cobla que pot ser tant o més interessant que un concert d'un altre gènere musical.

NO US EL DEIXEU PERDRE!!!
La Cobla Reus Jove 2015


Formació de la cobla REUS JOVE: (any 2015) 

Flabiol i tamborí: MARINA GARCIA DE MATEOS
Tibles: NATÀLIA SEGURA i JORDI GRIFOLL  
Tenores: NÚRIA FONT i JOSEP SECANELL  
Trompetes: JOAN CARLES JULIO i CARLES MARTÍ
Trombó: XAVIER IDIARTE  
Fiscorns: AURELI ANDRÉS i JOAN BALLART 
Contrabaix: EDUARD SENDRA  




Comentaris

Entrades populars