LA REUS JOVE ACTUA A LA CLOENDA DE LES JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES



JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES DE CATALUNYA
L’any 1972, a Barcelona, i en el si de l’Esbart Lluís Millet, es constituïa un moviment de divulgació folklòrica amb el nom de Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), que treballava sota el lema de “Les danses dels pobles pel nostre poble”.
Si bé la idea era clara i molt encertadament reflectida en l’eslògan, la realitat inicial quedava limitada a la realització d’un festival de dansa folklòrica, que només es feia a Barcelona amb la presència de grups folklòrics vinguts d’arreu del món, que alternaven les seves actuacions amb les dels nostres esbarts.
Ben aviat van ser palpables dues coses: que les representacions que s’oferien eren òptimes, ja que ens feien conèixer el que podríem anomenar espectacle folklòric, més aviat desconegut i, potser fins i tot, combatut a casa nostra, i que els grups que ens visitaven tenien un nivell molt alt de qualitat artística.
L’altre factor que ens condicionava sovint era que els grups, vinguts de lluny, no trobaven compensable l’esforç del seu desplaçament només per fer dues actuacions, i no ho era ni en el sentit artístic ni en l’econòmic, inconvenient que era vàlid fins i tot pels grups que venien de punts més propers a nosaltres.
Així va néixer una ampliació de les JIF, que va passar a ser JIF-Catalunya, o sigui que el seu camp d’acció abastava tot el territori català. Es va començar la pràctica actual, els grups actuen per diverses poblacions catalanes, en un ventall amplíssim que ha anat engrandint-se amb el temps, ja que aquelles 13 poblacions, del primer any de les JIF-Catalunya 1979, ara ronden la quarantena.
En el decurs dels actes de les JIF-Catalunya, que es duen a terme arreu de Catalunya, esclaten en el nostre país fortes manifestacions de cultura popular, i fa que a totes les poblacions que acullen les Jornades se celebrin actes durant aquests dies, sardanes, ballets, etc., i que el ressò folklòric arribi fins més enllà de la nostra terra.
Des de Llívia fins a Sant Carles de la Ràpita, i des de Barcelona fins a Bellpuig, durant onze dies s’apleguen més de 80.000 espectadors a l’entorn de les Jornades. Al llarg de les 33 edicions de les JIF, hi ha participat 184 grups d’un total de 61 països i set comunitats autònomes. Els marcs escollits per a les diferents actuacions són molt diversos, van des de places públiques, a pavellons municipals, passant per teatres, casals, etc.
L’eslògan que va anunciar l’any 1972 continua vigent en la ideologia d’ADIFOLK. Potser ara es podria ampliar, però el seu esperit es manté intacte.
Les danses dels pobles pel nostre poble



programa definitiu on line. http://www.adifolk.cat/jif_interior.php?accio=proper&id=26#grups



PROGRAMA D'ACTES CLOENDA JIF 2008




Diumenge, 14 de Setembre de 2008

18:00 h Inici de la cercavila pels carrers de Sant Fruitós de Bages dels grups participants. recorregut pels principals carrers de la vila per a dirigir-se cap a la pista coberta del CEIP Monsenyor Gibert.


19:00 h Acte de cloenda - Sant Fruitós de Bages, Pista coberta del CEIP Monsenyor Gibert








Comentaris

Entrades populars