SITUACIÓ CRÍTICA AL SECTOR CULTURAL


SITUACIÓ CRÍTICA AL SECTOR CULTURAL - LA TARDOR QUE HAVIA DE SER INTENSA ES DESINFLA DE FORMA MASSIVA.

Acabem un mes de setembre, que malgrat les circumstàncies de la pandèmia del Covid ens han permès de portar la nostra música a Les Borges del Camp, Riba-roja d'Ebre, Cambrils, La Riera de Gaià, Reus, Tarragona i Calella. Un total d'onze actuacions que tanquen la temporada d'estiu summament atípica. Volem agrair enormement als ajuntaments i les entitats organitzadores que han estat valentes per tirar endavant les programacions.

Tanquem 6 mesos i mig de pandèmia amb una afectació del 70% de suspensions dels nostres compromisos.

Fem una crida general a tothom per tal que la cultura continuï viva i ha quedat demostrat que és una activitat segura i que no hi ha grans contagis i el risc està minimitzat si es fan correctament les coses.

Entenem la situació d'incertesa però veiem com, malgrat el Govern ha acordat declarar la cultura un bé essencial. Aquest acord que suposadament ha de servir com a punt de partida per elaborar el marc normatiu que garanteixi i reguli l’accés a la cultura i els drets culturals de la ciutadania, que permeti accelerar la represa dels diversos sectors culturals i que doni resposta a les necessitats dels professionals i dels esmentats sectors.

Malgrat aquestes bones intencions, la realitat és ben diferent.

Aquest proper mes d'octubre hem vist com anaven caient la immensa majoria d'actuacions que teníem previstes i d'altres que històricament feia anys que veníem realitzant, ni ens han trucat perquè realment no es faran.

Així mateix, la primavera passada ens vam fer un fart de sentir a tota hora, que la majoria de consistoris ajornaven els actes i els traslladaven a la tardor, i semblava que aquest últim trimestre de l'any, hauríem de tenir l'agenda desbordada de feina. Tant plena que no podríem atendre totes les promeses que se'ns feien...

La trista realitat va molt en el sentit contrari, és a dir, a hores d'ara, el mes d'octubre només conservem una única actuació en vigor, i pel mes de novembre, podrien ser dues o tres les actuacions que es realitzarien, sempre i quan no hi hagi cap brot o confinament. El mes de desembre a hores d'ara està en blanc, i aquesta situació és força comú a la gran majoria de grups musicals.
No cal dir que hi ha excepcions, però la sensació que tenim a hores d'ara és que la tardor que havia de ser intensa i molt activa es quedarà en una tardor freda i trista, amb una agenda buida i amb la impressió que al nostre territori del camp de tarragona, el desert cultural es pot prolongar durant mig any amb una davallada important d'activitats.

Així doncs a hores d'ara després de moltes suspensions (ja en van més de 70) ens han suspès 4 actuacions al mes d'octubre i en queden algunes pendents de concretar si finalment es faran o si es suspendran.
Únicament tenim confirmada la data del diumenge 11 d'octubre al Vendrell, per tal de realitzar el primer concurs de colles sardanistes (categoria lliure) que s'organitzarà a la nostra demarcació. Serà a les 17.30 hores a la plaça del Tívoli del capital del baix penedès.

La resta està tot suspès o pendent de resolució. Exactament passa amb els mesos de novembre i desembre, on no sabem encara quin nombre d'actuacions es podran dur a terme.

Podeu seguir-nos a les nostres xarxes socials, al nostre blog d'internet, i al canal de youtube.

Esperem que les entitats vagin revitalitzant la seva activitat, ja que algunes porten 7 mesos absolutament aturades i sense expectatives de re-emprendre a curt termini, el calendari d'actes previstos. Els ajuntaments també tenen la última paraula i convindria que no posin més pals a les rodes, queda clar que cal demanar mesures de seguretat i seguir tots els protocols pel covid19, però això no els eximeix de programar cultura. (alguns opten per la via fàcil i vergonyosa, de no programar res, així no s'han de trencar el cap en protocols, ni s'han de preocupar de res....)

Centenars de famílies viuen de la cultura i la immensa majoria no han tingut accés a cap tipus d'ajuda ni ertes ni prestació d'atur. Ajudem al sector programant cultura i consumim-la com a societat. 

 

#LACULTURAÉSSEGURA
#REACTIVEMLACULTURA
#ESPODENBALLARSARDANES

Comentaris