ENTRE AMICS. CONCERT AL BRÀVIUM TEATRE. DIUMENGE 29 DE GENER DE 2017

El proper diumenge 29 de gener oferirem el nostre concert anual al Bràvium Teatre de Reus, lloc que acull de forma habitual els assaigs de la cobla Reus Jove. Tot seguit trobaràs àmplia informació del programa, el director i les estrenes que s'interpretaran en el transcurs del concert ENTRE AMICS.



Bràvium Teatre i la Cobla Reus Jove us presenten el concert:
"Entre amics"

Sinopsis del concert:

Entre amics és el concert que us hem preparat per gaudir d’una vetllada musical esplendorosa el diumenge 29 de gener de 2017.

Si vols descobrir noves músiques relacionades amb la nostra ciutat i conèixer noves composicions que s’estrenaran en primícia mundial al Bràvium Teatre, no et pots perdre aquest magnífic programa que estem preparant.

Podrem escoltar algunes músiques relacionades amb elements del seguici festiu i amb la nostra ciutat, el món de la sardana i els amics.

En el transcurs del concert es podran escoltar per primera vegada cinc noves composicions musicals.  

S’interpretaran obres de Josep Maria Baiges, Francesc Perich, Jordi León, Maria Mercè Navarro,  Francesc Rius, Josep Serra i Josep Viader.

S’estrenaran cinc composicions dels autors Alfred Abad, Joan Andreu, Marcel Artiaga, Josep Casanovas (instrumentada per a cobla per Eduard Sendra) i d'en Joan Moliner.


Les obres programades són 

1a PART:

ENTRE AMICS (sardana) – JOSEP VIADER I MOLINÉ. (estrenada l’any 1959) (amb el mateix títol del nostre concert, l’incorporem en el programa, tot commemorant el centenari del naixement d’aquest compositor gironí) 

LA PIPA DE L’ARTISTA (sardana) – JOSEP MARIA BAIGES I JANSÀ (estrenada l’any 1983) (família Baiges-Gispert, amics de la cobla Reus Jove i amants de la sardana)

CARRER MONTEROLS (sardana) – JOAN ANDREU I GARRIGA [Estrena] (Escrita al febrer de l’any 1995 i restava inèdita. Forma part d’una col·lecció de sardanes que el Patronat Sardanista va dedicar a places i carrers de la nostra ciutat, i restaven algunes d’elles inèdites des de fa 22 anys)

SOTA ELS ESTELS DE MOSCOU (sardana) – ALFRED ABAD I GASCÓN [Estrena] (un bon amic de la Reus Jove, al que li hem estrenat una pila de sardanes seves, i que en aquesta ocasió, dedica la sardana al seu fill Alfred Jr. i a l’Oksana, la seva esposa, en motiu del seu casament el dia 21 gener del 2017 a Moscou)

MISSATGE POÈTIC (sardana) – JORDI LEÓN I ROYO (estrenada l’any 2011) (compositor i director amic de la Reus Jove, serà l’encarregat de conduir musicalment el concert)

BALL DE GALERES (dansa tradicional del seguici festiu de Reus) – Instrumentació per a cobla d’en JOAN MOLINER I PADRÓS [Estrena]  (en motiu dels 18 anys de la recuperació d’aquesta dansa del seguici reusenc) Comptarem amb la participació desinteressada del bon amic Gerard Pouget, que ens donarà un cop de mà amb les percussions.

2a PART:
CERCANT EL SO DE LA SARDANA (sardana) – MARIA MERCÈ NAVARRO I GALINDO (estrenada l’any 2016)  (Dedicada al bon amic sardanista i gravador d’estrenes i música per a cobla Ramon Martí Queraltó, el Ramon de Vallfogona)

RENAIXENÇA (sardana de lluïment de flabiol amb variacions) – FRANCESC RIUS I MUR.      Solista de flabiol: Marina Garcia de Mateos i Soronellas (estrenada l’any 2010 i revisada l’estiu del 2016) (compositor amic de la Reus Jove, es tracta d’una sardana podríem dir-ne “autobiogràfica”)

LA ROSA DE REUS (sardana) – JOSEP CASANOVAS I MARCA [Estrena] Original per a piano. Instrumentada per a cobla per Eduard Sendra (Diferent música i tiratge d’una sardana amb el mateix títol i del mateix compositor) tal com figura a la dedicatòria de la sardana, Dedicada afectuosament a l’amiga sardanista Teresa Vives Mariné. 

BONICA QUERALT (sardana) –  MARCEL ARTIAGA I VALLS (Dedicada a la néta dels amics sardanistes Lluís Dolcet i Antònia Nogués) [Estrena]

TRÍPTIC VUITCENTISTA. Selecció de danses vuitcentistes per a cobla
  • Salut a la pàtria (polca) – Francesc Perich i Escosa
  • La Mariposa (americana) – Josep Serra i Bonal
  • Morenito (vals) – Francesc Perich i Escosa

Cobla REUS JOVE
Percussió: Gerard Pouget
Director convidat: Jordi León i Royo


Comptarem, sino hi ha cap baixa d'última hora, amb la presència al teatre de diversos dels compositors programats o dels seus familiars més directes.
També hi haurà la participació del nostre bon amic percussionista Gerard Pouget, que ens ajudarà en la part rítmica de l'estrena de l'obra del ball de Galeres de Reus. 
Encara us deixem amb alguna sorpresa que no desvetllarem fins al moment del concert.

El concert estarà sota la direcció musical del mestre 
Jordi León i Royo (Barcelona, 15 d'abril de 1952) és intèrpret i professor de flabiol, i compositor de sardanes i música de cambra. 
Les primeres nocions musicals les aprengué a casa: el seu avi, Manuel León (Barcelona, 1875-1961) fou un excel·lent intèrpret de cornetí, i el seu pare i el seu oncle tocaven, com a amateurs, el fagot i el violoncel, respectivament. A partir dels 15 anys va cursar estudis de solfeig, harmonia i diversos instruments de vent al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on obtingué el títol de professor superior d'oboè amb el mestre Domènec Segú. Posteriorment va seguir estudis superiors d'harmonia, contrapunt i instrumentació amb el mestre Manuel Oltra, i assistí a les classes de direcció d'orquestra del mestre Antoni Ros Marbà. També perfeccionà l'estudi de l'oboè a França amb Michel Giot.

El mestre Jordi León i Royo, director convidat

Ha dut a terme importants treballs de recerca adreçats al perfeccionament dels instruments catalans i a l'ampliació de llur àmbit de possibilitats. El 1970 va iniciar l'estudi del flabiol amb el mestre Narcís Paulís, i el 1976 va donar a conèixer el flabiol com a instrument de concert, posant de manifest unes possibilitats inèdites fins aleshores. El 1977 fundà la classe de flabiol i tamborí al Conservatori Municipal de Barcelona i des de 1989 és professor d'aquest instrument al Conservatori del Liceu de la mateixa ciutat. El 2003 va publicar un extens Mètode de caràcter enciclopèdic que recull la seva experiència pedagògica i tots els seus coneixements a l'entorn del flabiol i el tamborí.
Paralel·lament va cursar estudis de tible amb Francesc Elies i Àngel Pont. De la seva trajectòria com a instrumentista en destaquen la seva presència, com a solista de tible, a la cobla La Principal del Llobregat (1975-1979); com a flabiolaire, a la cobla Municipal Ciutat de Barcelona (1978-1988) i, des de 1977, com a instrumentista d'oboè i de flabiol a la Banda Municipal de Barcelona.
Ha estat director de la cobla Sant Jordi des de la seva fundació, el 1983, fins al 1990 i del 1993 al 2007. Amb aquesta formació ha dut a terme una àmplia tasca de divulgació del gran repertori de música de concert per a cobla, amb la recuperació d'obres inèdites o oblidades i nombroses estrenes, que ha interpretat assíduament a les principals sales de concert de Catalunya i dirigint un bon nombre d'enregistraments de gran contingut musical: monogràfics Toldrà, Lamote de Grignon, Rafael Ferrer, Josep Serra i diverses obres de concert de Joaquim Serra, Manuel Oltra, Robert Gherard, etc. Ha estat sovint sol·licitat com a col·laborador en la direcció d'altres prestigioses cobles.
Més enllà de les seves tasques musicals, destaquen les nombroses conferències arreu de Catalunya sobre els instruments de la cobla i l'evolució musical de la sardana, col·laboracions amb la Gran Enciclopèdia Catalana i la Revista Musical Catalana, participació en els treballs d'acústica musical de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, així com llur assessorament a diversos constructors de flabiols i tamborins. Des del 2004 és un col·laborador habitual del Departament de Música Tradicional de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
És autor d'algunes composicions de cambra adreçades, generalment, als instruments de vent, com també d'una vintena de sardanes.



Les entrades poden adquirir-se al preu simbòlic de 5 euros. la recaptació va destinada íntegrament a les despeses de manteniment i conservació, neteja i calefacció del local on la cobla efectua de forma habitual els seus assaigs. la participació dels músics és totalment desinteressada.

La formació de cobla Reus Jove està integrada per: 
Flabiol: Marina Garcia de Mateos
Tibles: Jordi Grifoll i Natàlia Segura
Tenores: Núria Font i Josep Secanell
Trompetes: Joan Carles Julio i Jordi Gil
Trombó: Xavier Idiarte
Fiscorns: Aureli Andrés i Joan Ballart
Contrabaix: Eduard Sendra
Percussionista: Gerard Pouget


Anima’t i vine a descobrir noves músiques del Món de Reus, la seva gent, les seves entitats i el seu patrimoni cultural i musical.


 UN CONCERT, ENTRE AMICS!!!


T’hi esperem!!!

Comentaris

Entrades populars