ESPECIAL JOAQUIM SERRA

Tal dia com avui, de l'any 1957 ens va deixar un gran mestre, en JOAQUIM SERRA I COROMINAS.
No cal dir que aquest gran mestre va deixar petjada important en la música per a cobla.
La Reus Jove que va nèixer el 22 de novembre de 1997 en el seu primer concert, de presentació, ja va interpertar una sardana del mestre Serra, de fet, la seva primera obra, titulada la PRIMERA VOLADA. Tota una declaració d'intencions, el vol d'una cobla que neix, que comença el seu camí.

Les programacions de sardanes i obres per a cobla del mestre Joaquim Serra han estat habituals en tots aquests anys, i avui com a memorial particular, us n'oferim una selecció d'algunes de les que hem anat interpretant, tot deixant-vos un "concert virtual" amb les seves composicions interpretades per nosaltres en diferents etapes de la Reus Jove.

Esperem que passeu una bona estona amb aquesta gran música. Us deixem amb el concert dedicat a Joaquim Serra.



AURA D'ABRIL (SARDANA), Cobla Reus Jove, teatre Fortuny de Reus. Novembre 2007

ROSES DEL BRULL (SARDANA), Cobla Reus Jove, teatre Bartrina, desembre 2006.

LA FIRA (Esbós simfònic). Per a dues cobles i percussió. (La Principal del Llobregat i Reus Jove, auditori de Caixa Tarragona, desembre 2007)

RECORDANT VIC (SARDANA) Cobla Reus Jove, teatre Bartrina, desembre 2007. Concert de celebració dels 10 anys de la cobla. Retrobament de la plantilla fundadora, alguns feia 5 anys que no havien tocat cap sardana ni en cobla, ni enlloc. (una trobada inoblidable)

LA PRESÓ DE LLEIDA. Per a dues cobles i percussió. (La Principal del Llobregat i Reus Jove, teatre fortuny, novembre 2007)

EL PETIT ALBERT (SARDANA) Cobla Reus Jove, Plaça Evarist Fàbregas de Reus. Concert a  l'aire lliure. Juliol de 2007

SOTA ELS PINS DEL PUJOLET (SARDANA). Cobla Reus Jove, teatre Bartrina, desembre 2010.


A MONTSERRAT (SARDANA). Per a dues cobles i percussió. (La Principal del Llobregat i Reus Jove, teatre fortuny, novembre 2007)





REMEMBRANÇA (SARDANA). Tenora solista: Núria Font. Cobla Reus Jove, Claustre de l'institut Salvador Vila-seca, juliol de 2006.

EN PERE GALLERÍ (GLOSA) Cobla Reus Jove, Plaça Evarist Fàbregas de Reus. Concert a l'aire lliure. Juliol de 2007


PRIMAVERAL (SARDANA) Cobla Reus Jove, teatre Bartrina, desembre 2007. Concert de celebració dels 10 anys de la cobla. Retrobament de TOTS els músics de la Reus Jove, actuant tots junts amb 25 músics i el director a l'escenari. Alguns feia 5 anys que no havien tocat cap sardana ni en cobla, ni enlloc, i altres, entre sí no havíen coincidit mai tocant junts. (una data memorable)

MARXA SOBRE MOTIUS POPULARS CATALANS. obra de joventut, per a dues cobles, tuba i bateria (La Principal del Llobregat i Reus Jove, auditori de Caixa Tarragona, febrer 2006) Fí de festa.

BREU BIOGRAFIA DEL MESTRE JOAQUIM SERRA I COROMINAS.
Joaquim Serra va néixer a Peralada el 1907. Fill del també compositor i músic Josep Serra. Als deu anys la seva família es traslladà a Barcelona, perquè pogués obtenir una sòlida formació musical. Ben aviat destacà com a compositor de sardanes i de música per a cobla i va obtenir diversos premis.
Va estudiar amb Lluís Millet i Enric Morera solfeig, harmonia i composició. De ben jove, escriu amb l’ajuda del seu pare la primera sardana, era l’any 1921. la seva inspiració conjuntada amb la tècnica adquirida donaren en plena joventut un fruits que encara avui cal considerar com a peces modèliques. Guardonat en diversos premis, la seva facilitat, destresa i intuïció per la composició queden paleses en la seva obra des de ben jove.
A molts dels premis que es presentà en fou el guanyador. A part de la composició, va ser director artístic de Ràdio Associació de Barcelona i director de la mítica Cobla Barcelona a la que portà a nivells artístics molt elevats. També va deixar-nos unes lliçons magistrals de composició i instrumentació per a cobla que posteriorment es van publicar en el Tractat d'instrumentació per a cobla el 1957, una de les obres fonamentals per a tot compositor que vol endinsar-se en la música de cobla.

Comentaris

Entrades populars