MONTBLANC. DISSABTE 19 DE GENER. CONCERT CENTENARI VILADESAU


Dissabte 19 de gener oferirem un concert dins dels actes de Montblanc Capital de la Sardana, per commemorar el centenari del naixement del mestre Ricard Viladesau, que ja pràcticament es clou, donat que va nèixer el 18 de gener de 1918 i per tant ja farà 101 anys el dia abans del concert.

L'acte serà amb entrada gratuïta i començarà a les 18 hores a l'església de Sant Miquel de la capital de la Conca de Barberà.


El PRÍNCEP DE LA TENORA. RICARD VILADESAU. CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT (1918 – 2018)

L’any 2018 hem celebrat el centenari del naixement del mestre RICARD VILADESAU I CANER. És per això que la Cobla Reus Jove ha preparat una proposta musical basada en la figura d’aquest gran compositor, ensems que fou un dels grans divos de tenora al segle XX, fins al punt que una figura mundial de la música com Pau Casals l’adjectiva amb la ja popular frase de Príncep de la tenora. En ell, com a tenorista, es conjunten tota la dolçor, força i expressivitat que pugui aconseguir-se del popular i típic instrument català.


En la seva faceta de compositor Viladesau va saber destriar a voluntat aquesta riquesa de llenguatge musical que pot oferir-nos la cobla. Dintre d’aquesta àmplia gamma de composicions podem trobar els dos extrems de la qual són les dites sardanes de concert i les considerades només per a ballar, però en la seva música podem trobar una fusió excelsa per saber també, combinar els dos estils de forma magistral en una sola sardana. Sardanes en les quals ha demostrat el seu grau d’inspiració i ampli coneixement de la cobla, en dotar-les d'una acurada instrumentació.

Capítol a banda mereixen les seves obligades. Va treballar àmpliament tots els instruments de la formació escrivint sardanes de lluïment per a gairebé tots els instruments de la cobla.

Us presentem un espectacle que basat en la música del mestre Ricard Viladesau on repassarem algunes de les seves composicions, s’aniran interpretant títols de la seva extensa i àmplia producció amb unes acurades explicacions de les seves particularitats, anècdotes o motivació per les quals foren creades.

S’intercalaran en el programa, algunes de les sardanes del mestre Ricard Viladesau, amb títols de caire més popular, algunes de les obres que foren mereixedores d’un premi de composició o sardanes de lluïment.  Amb aquest concert  homenatjarem la figura d’aquest músic calongí, tot aprofitant que enguany  commemorem el centenari del seu naixement.

 

Donat que el seu material com a compositor gaudeix d’una àmplia i nombrosa quantitat d’obres de gran qualitat artística i musical hem tingut una gran dificultat en fer la tria.

Finalment ens hem decantat per motius o petits detalls que fan que cadascun de les sardanes siguin diferents o especials, i les interpretarem per ordre cronològic de la data de la seva estrena.

 

PROGRAMA DEL CONCERT:

  • records de torre valentina [1933] (SARDANA) 
  • HERMÍNIA [1948] (SARDANA)
  • CALONGINA [1951] (SARDANA) 
  • GIRONA A PEP VENTURA [1965] (SARDANA) 
  • JORDI I JUDIT [1973] (sardana obligada de tenora i tible)
  • niu d’amor [1985] (SARDANA) 
  • EL MEU POBLE [1994] (SARDANA) 
  • BOMBOLLES [2002] (SARDANA RECUPERADA)



CONCERT:  “EL PRINCEP DE LA TENORA:  RICARD VILADESAU I CANER

INTÈRPRETS: Cobla REUS JOVE

Flabiol i tamborí: MARINA GARCIA DE MATEOS
Tibles: JORDI GRIFOLL i JORDI OLESTI   
Tenores: NÚRIA FONT i JOSEP SECANELL  
Trompetes: JOAN CARLES JULIO i SERGI AGUADO
Trombó: XAVIER IDIARTE  
Fiscorns: AURELI ANDRÉS i JOAN BALLART 
Contrabaix: EDUARD SENDRA

El mestre Viladesau l'any 1998







US HI ESPEREM!!!


Comentaris

Entrades populars