20 anys sense Florenci Mauné i Marimont

Florenci Mauné i Marimont, fou un compositor de sardanes, intèrpret de cobla i de les principals orquestres de ball del nostre país, i un gran arranjador i director d'orquestra.
 

Florenci Mauné i Marimont
 Avui, dilluns 13 de juliol es compleixen 20 anys de la seva mort, esdevinguda el 1995. Amb pocs dies hauria fet els 70 anys (doncs havia nascut el 18 de juliol, per tant també celebrarem 90 anys del seu naixement.
 
Des de la cobla Reus Jove des de fa molts anys, hem incorporat en la mesura que ens ha sigut possible, sardanes d'aquest notable compositor.
 
En el record queda el concert de l'any 2006 on interpretavem el 10 de gener, una sardana amb un títol enigmàtic i que fou prohibida per la censura de la dictadura franquista, fins que no va aclarar que era la data en que s'havia promés amb la seva espoa, la Isabel.
 
 

La cobla Reus Jove, al teatre Bartrina de Reus oferint la sardana
EL 10 DE GENER del mestre Florenci Mauné i Marimont

 
Per aquest motiu, com a record al mestre Mauné, aquest dijous 16 de juliol, a la ballada de sardanes que oferirem a Cambrilshem programat una sardana titulada LA CALÀNDRIA  per homenatjar i recordar l'enyorat Florenci Mauné.

Us deixem tot seguit, amb el seu currículum, que hem extret del magnífic blog que ha elaborat la seva filla, i amiga de la cobla Reus Jove, la Montserrat Mauné, on ha recopilat la informació, partitures, fotografíes i curiositats de la vida musical del seu pare i del seu avi (Carles Mauné). també hi podreu trobar gravacions de les sardanes i si visiteu el portal SPOTIFY hi trobareu el CD de sardanes DE TU A TU.

Us en recomanem la seva visita, podeu clicar el següent enllaç:

http://amicsdeflorencimaune.blogspot.com.es/

L'any passat varem enregistrar en directe la interpretació d'una de les sardanes del mestre Mauné, en el tradicional concert que oferirm anualment al teatre Bartrina de Reus, amb una sardana obligada de cobla titulada EL BULLICI DE SANTA CREU. Fent referència al bullici de gent i l'esfervecència que es genera a Figueres per les festes de la Santa Creu durant el mes de maig.


La cobla Reus Jove, al teatre Bartrina de Reus oferint la sardana
EL BULLICI DE SANTA CREU del mestre Florenci Mauné


Biografia de FLORENCI  MAUNÉ  I  MARIMONT

Neix a Figueres el 18 de juliol de 1925, fill de Carles Mauné i Alay (músic i compositor) i de Teresa Marimont. Casat amb Isabel Roca i té una filla, Montserrat.
Als 8 anys inicià les seves primeres passes musicals  a l’escola del Casino Menestral de Figueres .
Un cop per setmana i amb la seva bicicleta anava a Castelló d’Empúries, a rebre les primeres lliçons d’harmonia, contrapunt i fuga, elements indispensables per a tot bon compositor.
La seva primera sardana l’escriu l’any 1944, tenia 19 anys i li posa per títol Nostra Dansa, nom de la Colla Sardanista de la qual ell formava part com a ballador.
Quan tenia 16 anys formà l’ Orquestra Moyambos juntament amb uns quants estudiants, amics d’institut i també músics.
Ben aviat, als 18 anys, el seu pare l’incorporà a la Cobla-orquestra Antiga Pep, on hi restà uns 4 ó 5 anys.
Tenia 24 anys, quan Pere Teixidor i Elias el va fer director d’orquestra de la seva Agrupació Lírica Tàlia, en la qual va dirigir les sarsueles Los claveles, La Dolorosa, La del Manojo de Rosas, etc., anant a diverses ciutats i això li va donar una certa importància entre les orquestres de l’Empordà.
D’aquí que entrés a l’any 1952 com a director a la Cobla-orquestra Caravana , de Torroella de Montgrí, on acabà de manifestar les seves dots de gran pianista i notable instrumentista de trombó, fiscorn i acordió.
Fou al mateix temps un arranjador sensible i un compositor de sardanes pulcre i inspirat. Però per damunt de tot s’afirmà com un director d’orquestra de tremp, autoritari i enèrgic, assolint matisos gairebé increïbles.
A l’any 1956, va ser cofundador de la Cobla-orquestra Costa Brava , de Palafrugell. Sempre dirigia els concerts clàssics amb els ulls tancats.
En el curs de la seva etapa de director artístic de la Costa Brava, fou promotor d’unes gravacions per a la casa Columbia.
Fou un innovador, músic excel·lent, millor persona i un treballador infatigable, essent el màxim artífex de la sòlida personalitat musical que de bon antuvi tingué aquella Cobla-orquestra, arribant a una alçària tan manifesta que li permeté actuar al Palau de la Música Catalana de Barcelona, on hi tingué un èxit esclatant.
Una faceta que no va abandonar en cap moment de la seva vida, va ser la de compositor de sardanes.
L’any 1965 va crear el conjunt de música moderna, Mauné i els seus Dinàmics, compost per 5 excel·lents músics. Ben aviat es feren remarcar entre les orquestrines “pop” més importants de Catalunya.
És remarcable la gran vista comercial que tingué en Mauné. Fou el pioner en portar dos teclats i d’incorporar la tenora a la música ballable, creant arranjaments de cobla-fusió.
Cal destacar els dos discos de Tenora 66, amb peces com L’Emigrant o Per tu ploro, enregistrats per Edigsa. I dos discos de ballables amb peces com Hola Juventud, Cadaqués ..., enregistrats per Sandiego.
Malauradament als 45 anys, una embòlia cerebral en plena actuació, el va deixar impossibilitat quan estava en la plenitud del seu art. Va perdre el llegir, l’escriure i el més important per ell, la música.
Malgrat això, però, tornà a estudiar harmonia (per correspondència i amb molta força de voluntat) i va compondre quatre sardanes bastant senzilles, les darreres: El retorn, Amb el cor valent, David, i Maria del Mont, dedicades aquestes dos últimes als seus néts.
Florenci Mauné va morir a Figueres el 13 de juliol de 1995 a l’edat de 69 anys.

L'any 2014 la seva familia junt amb el mestre Jaume Cristau, van editar un disc amb sardanes dels dos autors.
 

Comentaris