DIVENDRES 21 DE NOVEMBRE. REUS TEATRE BRAVIUM. CONCERT 50 ANYS REUS CIUTAT PUBILLA

El proper divendres 21 de novembre gaudirem d'un extraordinari concert al Bravium Teatre de la nostra ciutat (carrer de la Presó 13 de Reus).

Cal comunicar que l'horari definitiu del concert serà a les 21:30 hores (inicialment es va anunciar a les 21hores)

Aquest acte servirà per a celebrar els 50 anys de la celebració de Reus Ciutat Pubilla de la Sardana i aprofitarem per a fer un petit i modest homenatge al general Prim, en el bicentenari del seu naixement, tot afegint-nos musicalment a aquesta efemèride que durant tot l'any 2014 s'ha promocionat a la ciutat de Reus.

El programa del concert comptarà amb un selecte programa de sardanes i música per a cobla, que hem preparat amb tota la il·lusió del món.

PRIMERA PART:
1) REUS CIUTAT PUBILLA - FRANCESC JUANOLA I REIXACH
Hi ho farem obrint la vetllada situant-nos a l'any 1964, quan Reus esdevenia proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana, i es va comemorar de forma important en aquella época, La sardana fou escrita uns anys després, i en ella s'hi poden trobar petits fragaments "amagats" del cant dels segadors (hem de tenir present que estavem en plena repressió de la dictadura franquista i estaven prohibits)

2) REUS, PLAÇA PRIM - JAUME MIRALLES I TODA
Joan Prim i Prats va néixer a Reus el 6 de desembre de 1814. Prim va ser un personatge cabdal en la història de Catalunya i d’Espanya, un personatge complex i carismàtic. El seu caràcter abrandat, el seu prestigi com a militar i la seva gran projecció política, juntament amb les circumstancies tràgiques de la seva mort, l’han convertit en un personatge envoltat per l’aureola del mite que continua tenint un fort ascendent sobre la seva ciutat, una ciutat que en ocasions destacades de la història ha fet gala del seu mateix esperit de lideratge i que ha sabut també, des del punt de vista de la investigació historiogràfica, fer destacades aportacions a la valoració del paper del general en la història contemporània. 

En l’avinentesa del bicentenari del seu naixement, la commemoració de l’Any Prim a Reus té com a objectiu reconèixer el paper del general en la història i contribuir al coneixement i la divulgació de la seva figura. En aquest sentit, acostar-se a la figura de Prim, des de qualsevol prisma que s’encari, és acostar-se a la seva ciutat natal, una ciutat que ell va dur sempre al cor i que de la seva mà va afegir als seus títols el de Ciutat Esforçada, com Prim la va anomenar sempre.

Recuperarem dels arxius musicals una sardana que va escriure en Jaume Miralles i Toda, i que va titular REUS, PLAÇA PRIM. En ella hi escoltarem una tonada de caire militar (encarregada a les trompetes) que apareix en diversos passatges de la sardana. no hem d'oblidar que prim fou militar i fins i tot president del govern al segle XIX

3) PER TU MARIA - MANEL SADERRA I PUIGFERRER
El mestre Manel Saderra i Puigferrer musicalment es popularitzà com PUIGFERRER, actitud premeditada per no confondre's amb el seu germà, conegut i popular compositor de sardanes de caire ballador. 
Instrumentista de trompeta, va actuar amb La Principal de Banyoles i amb La Principal de Girona de la qual esdevingué director.   La seva personalitat musical és també molt important com la del seu germà, si bé en un altre aspecte, igualment digne de la màxima atenció o potser més.
En una primera època, quan era instrumentista de cobla, donà a conéixer les seves primeres sardanes les quals presenten unes característiques musicals molt personals, quasi renovadores, que fins i tot li promouen censures i crítiques que, molt aviat, són ofegades per la gran acceptació que els concedeix el poble.
Josep Saderra arriba a dir: El meu germà en sap més que jo de fer sardanes. I s'ha escrit que les seves sardanes transmeten un sentiment de melangia i enyorança, i alhora de força i geni, que penetren intensament en la sensibilitat dels oïdors.

Funda la coral Agrupació Polifònica de Banyoles (1959) on es referma la seva personalitat musical i amb la qual realitza una important tasca de divulgació principalment per l'Empordà, Gironès i terres rosselloneses, i provisionalment quasi abandona la composició sardanista. Posteriorment, ja sense l'activitat de la Polifònica, Puigferrer retorna a la sardana, si bé ara és un compositor massís, que coordina perfectament aquell estil peculiar seu amb les experiències que la seva carrera li ha aportat.
Passen els anys i les seves estrenes són cada vegada més esperades i celebrades. Els sardanistes l'estimen i li dediquen nombrosos homenatges. El 1989 li és concedida la primera medalla al mèrit musical per l'Obra del Ballet Popular; el 1993 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el mateix any la medalla d'Or de la Ciutat de Banyoles. Aquell mateix any donà a conèixer una nova composició titulada PER TU... MARIA, que va dedicar a l' activista i sardanista reusenca Maria Àguila.

4) BÉSAME MUCHO (BOLERO) - CONSUELO VELÁZQUEZ. ARRANJAMENT PER A COBLA DE DAVID I ORIOL PUERTAS
Les dues obres que clouran la primera part del concert ens venen de l'altre banda de l'atlàntic. Són dos peces ben diferents, no originals per a cobla, però que pel seu innegable interès musical, se n'han realitzat els corresponents arranjaments per a aquesta formació.
La Reus Jove sempre ha cregut fermament en la bona música per a cobla, fora del propi gènere de la sardana i de les riques possibilitats instrumentals i tímbriques del conjunt més autòcton català.

5) EL RELLOTGE SINCOPAT - LEROY ANDERSON. ARRANJAMENT PER A COBLA D'EN FRANCESC CASSÚ I JORDI


SEGONA PART:
1) CENTÚRIA A REUS - JESUS VENTURA I BARNET
El 2007 es va celebrar que feia 100 anys que es ballaven sardanes a la nostra ciutat, i el Patronat Sardanista de Reus va organitzar un gran concert al Teatre Fortuny com a acte central de la celebració del centenari de la primera vegada que es varen ballar sardanes a la ciutat, i va encarregar al compositor i director Jesús Ventura una composició d'una sardana expressament escrita per a l'ocasió. En la mateixa obra hi podreu reconèixer clarament els passatges de dues melodies ben conegudes del nostre seguici festiu amb la música del ball de l'Àliga de Reus i del Ball de Valencians de Reus, contrapuntat magistralment amb un tema de creació pròpia. Un petit tresor per gaudir de la música amb regust ganxet.



2) VIDES PARAL·LELES - EDUARD SENDRA I NOGUÉS
Reus, celebrarà aquesta efeméride amb un programa d'actes organitzat pel Patronat Sardanista de Reus, i que comptarà amb la participació musical  de la cobla REUS JOVE, que casualitats de l'agenda, celebra els seus 17 anys de vida el 22 de novembre.

La sardana que podeu escoltar està dedicada per l'autor (ansems contrabaixista i representant de la cobla)  a la REUS JOVE en motiu del seu 10è anviversari. Ara, l'any 2014, tornarà a sonar tot recordant que ha compartit, de moment, 17 anys de la seva vida, i per la que considera que s’ha esforçat, involucrat i entusiasmat, ns arribar a convertir-se en una dedicació intensa i profunda, que ha signicat, pràcticament, una vida paral·lela.

3) YESTERDAY (BEATLES) - ARRANJAMENT DE JOAN JOSEP BLAY I MÁÑEZ
el mític grup de Liverpool va triomfar especialment a la década dels 60, en la mateixa època que reus era proclamada Ciutat Puiblla. Repescarem un dels gran èxit dels Beatles de McCarnteny i Lenon amb regust genuïnament sardanista amb un arranjament força original del mestre Blay.

4) LLACH PIROMUSICAL (PAÍS PETIT I LA GALLINETA) - ARRANJAMENT PER A COBLA DE XAVIER MOLINA I MEMBRIVES
A la mateixa decada dels 60, al nostre país començaven a destacar una gran quantitat de cantautors que utilitizaven el català com a símbol de protesta per la repressió politica, social i cultural que es vivia al principat. Aquest corrent musical fou batejat com LA NOVA CANÇÓ i alguns dels artistes més destacats encara avui dia continuen a dalt dels escenaris.
per primera vegada a la història de la REUS JOVE ens hem atrevit a afrontar una música originalment concebuda per a ser cantada, i us hem fet una selecció de tres peces molt conegudes del cantautor de Verges, en Lluís Llach.
Són arranjaments per a cobla i percussió que han elaborat en Xavier Molina i en René Picamal per a il·lustrar-nos musicalment i sense lletra, les músiques del País Petit, la Gallineta i l'Estaca.
Totes elles de rabiosa actualitat per la situació social, econòmica, cultural i política que viu Catalunya en aquests moments. Us convidem a que les gaudiu, i les canteu amb nosaltres.
5) L'ESTACA - LLUÍS LLACH. ARRANJAMENT PER A COBLA DE RENÉ PICAMAL I COMA

6) FOX A LES DUES RODES (FOX TROT) - DANIEL GASULLA I PORTA
Si bé haurem sentit música arranjada per a a cobla, d'aquí de l'altra banda de l'atlàntic, també hi ha compositors del nostre país que escriuen música original per a cobla, de nova creació. És el cas del jove compositor Daniel Gasulla, que tot i ser farmacèutic de professió, ha estat músic en diverses formacions i continua escrivint música per a cobla i sardanes. 
El tema que clourà el concert serà un fox trot d'inspiració a l'estil dixie de la música lleugera americana, però creat a casa nostra, tot recordant els balls d'envelat que els nostres avis gaudien i xalaven en les festes majors dels respectius pobles.


Ara, 50 anys després gaudirem d'un gran concert per tal de celebrar l'aniversari de la proclamació de la nostra ciutat com a ciutat pubilla. (actualment la seva nomenclatura és Capital de la Sardana)

La part musical de tots dos actes anirà a càrrec de la cobla Reus Jove, sota la direcció musical del seu titular, en Francesc Gregori i Pons; i comptarà també amb la participació del percussionsita Xavi de la Salud.

L'acte es farà al Bravium Teatre de Reus, el divendres 21 de novembre a les 21:30 hores. Les entrades es podran adquirir al preu simbòlic de 5 euros, a les mateixes taquilles del teatre. El dia abans i el mateix dia del concert.

No cal dir, que ens agradaria trobar un teatre ple a vessar fins a la bandera, per tal de celebrar aquesta festa de la nostra ciutat.


US HI ESPEREM!

Comentaris

Entrades populars