FESTA MAJOR DE SANT PERE A REUS. 28 I 29 DE JUNY.

Quan arriba l'estiu, a finals de juny, Reus, la nostra ciutat celebra la festa major de Sant Pere.
La cobla Reus Jove té el seu paper de participació en diversos actes amb ballades de sardanes els dies 24 i 27 de juny però els dos dies més importants de la festa major són sense cap mena de dubte, el 28 i 29 de juny (vigília i diada de sant Pere).

Els actes més multitudinaris i tradicionals són quan surten els elements del seguici festiu i fan les seves ballades i danses.
En concret, el programa d'actes on participarà la cobla Reus Jove, acompanyament musical de l'Àliga de Reus (un dels elements més destacats) començarà el dijous 28 de bon matí, com cada anys des de fa 15 anys, la cobla, amb els seus instruments tradicionals (tenores, tibles i flabiol) fa les delicies de grans i petits, amb música alegre i festiva tot fent ballar l'Àliga. I quan s'acosta el final, l'esclat de joia i passió per la festa major es va accentuant. Durant tot el dia tombem pels carrers de la ciutat, oferint una festa molt intensa, plena de colors.
Reus és una ciutat molt rica en tradicions i quan hi ha festa, els reusencs hi participen activament. La Festa Major de Sant Pere, declarada el 2010 Festa Patrimonial d’Interès Nacional, és el punt àlgid del calendari festiu de la ciutat. Els actes tradicionals i una amplia oferta d’activitats lúdico festives i musicals configuren un programa que fa que la ciutat visqui intensament la festa.
DIJOUS 28 DE JUNY
El programa d'actes s'inicia a les 9 del matí des de l’AJUNTAMENT, sortida de la cercavila dels Gegants, els Nanos i l’Àliga per recórrer els carrers i places de la ciutat fins l'hora de dinar. A continuació, dinar de germanor entre portadors de l'Àliga i els músics. A les 17h. des de l’AJUNTAMENT, sortida de la cercavila dels Gegants, els Nanos i l’Àliga.
 
Portadors i músics amb l'Àliga de Reus. Foto de germanor.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables,la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Pere Joan Barceló, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons de l’EDOR, els Xiquets de Reus i l’Àliga ens oferiran els seus balls, danses i castells.
20.15 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l’Anada a Completes del Seguici Festiu. Simultàniament, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL DE SANT PERE, Toc de Festa.
20.45 h, a la PORTA DE L’AJUNTAMENT, Ball Solemne curt de l’Àliga de Reus com a salutació a les autoritats.
  Diferents moments de l'Àliga de Reus
durant la festa major de Sant Pere

21.15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemnes Completes. Veneració de la imatge de Sant Pere guardada a l’interior de l’urna de l’altar major de la Prioral i tancada amb clau, amb tres panys, durant tot l’any. Les claus que obren el sagrari, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere. Tot seguit, tornada del Seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari. Un cop finalitzades les ballades, l’alcalde, des del balcó de l’Ajuntament, mostrant un mocador blanc, indicarà l’encesa de la TRONADA, que anirà seguida d’una intensa mostra pirotècnica.

DIVENDRES 29 DE JUNY
  17.30 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL DE SANT PERE, Toc de Festa i Anada a l’Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.


18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemne Ofici, En sortir la imatge de Sant Pere per la porta de la Prioral, ball solemne curt de l’Àliga.
solemne ball curt davant l'imatge de Sant Pere
18.45 h, des del FOSSAR VELL, arrencada del Seguici dels grups festius de la ciutat.  19.30 h, pels CARRERS DEL CENTRE, inici de la PROFESSÓ SOLEMNE. En arribar la imatge de Sant Pere a la plaça del Mercadal, espectacular ballada conjunta de tots els grups festius i, quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera TRONADA de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, en arribar a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l’any vinent. En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada del Ball de Diables, que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.

Comentaris