CONCERT COBLA&SWING A LA CASA RULL DE REUS. DIVENDRES 8 DE JULIOL A LES 22 HORES

El proper divendres 8 de juliol oferirem el concert COBLA&SWING als jardins de la Casa Rull de Reus (seu de l'institut municipal d'acció cultural - IMAC). Aquest concert s'emmarca dins dels actes de celebració dels 50 anys de la colla sardanista Rosa de Reus. L'entrada és lliure i començarà a les 10 de la nit.
Dins del programa s'hi poden trobar una gran quantitat de sardanes de diferents estils i èpoques i també una nodrida representació de la música lliure per a cobla.
En aquesta ocasió, el concert agafa la fòrmula dels concerts "simfònics" on no hi haurà cap presentador per comentar les obres a interpetar, però sí que els assistents al concert podran trobar al programa de mà unes notes relaciones amb les composicions que s'interpretaran.


NOTES AL PROGRAMA:
1a PART: 
1) QUAN EL PARE NO TÉ PA (sardana) - Josep Blanch i Reynalt

Sardana basada en un motiu popular. Diversos instruments desenvolupen el tema en forma de variacions. De gran dificultat interpretativa, requereix de molta tècnica de l’instrument, ja que l’autor va complicant la melodia original, i donant un paper solista als dos fiscorns, i amb la cobla que contrapunta el tema al fort final.

2) ROSA DE SANT JORDI (sardana) - Fèlix Martínez i Comín
Jordi Lara escrivia que l’èxit d’aquesta sardana va ser espaterrant des del moment de la primera audició al Palau de la Música Catalana. Els efectes hipnòtics del crit electritzant dels curts, de l’amable i sensual cant de la tenora o del "glamour" del metall cantant el mateix tema al final dels llargs, són crònics.
3) CAP D’ESTOPA (sardana) – Enric Vilà i Armengol. (obligada de 2 fiscorns amb tema i tres variacions). Solistes: Aureli Andrés i Joan Ballart
Sardana obligada o de lluïment per a dos fiscorns solistes. L’autor en va escriure el tema original de curts i de llargs, i dues variacions amb diferents efectes rítmics.

4) BALL DE VALENCIANS (glossa) - Manuel Oltra i Ferrer 

No hi podia faltar alguna pinzellada de la música de casa. En aquest cas, amb una excel·lent instrumentació per a cobla del mestre Manuel Oltra, que sobre el tema del ball de valencians de Reus, antecessor dels actuals castells, en fa una glossa.


5) LA BALANGUERA (cançó popular mallorquina) - Amadeu Vives i Roig. Versió per a cobla d'Eduard Sendra 

Els símbols esdevenen elements imprescindibles per aconseguir la cohesió de la identitat d’un poble i a Balanguera, himne oficial de Mallorca des de l’any 96, compleix perfectament el seu paper. El poema de Joan Alcover ha esdevingut himne de la seva terra. La versió original d’Amadeu Vives requereix d’un cor de veus, però avui estrenarem la versió per a cobla sola.


6) L’APLEC BAIX CAMP (sardana) - Carles Santiago i Roig. Lluïment de flabiol. Solista de flabiol: Ferran Carballido.

Avui celebrem 50 anys de la colla sardanista Rosa de Reus, que al llarg d’aquest temps ha organitzat gran quantitat d’actes sardanistes de tota mena. Per tancar la primera part, la cobla ofereix la sardana que Carles Santiago va dedicar a l’APLEC BAIX CAMP. És de lluïment per a un o dos flabiols, i avui amb la versió particular d’en Ferran Carballido, que col·labora amb la cobla en el concert d’avui.

2a PART

1) PLEASE DON’T STOP THE MUSIC (sardana) - Marc Timón i Barceló. (Premi a la Crítica al concurs La Sardana de l’any 2010)
Marc Timón es pot qualificar com el compositor jove més important de música per a cobla i sardanes. Musicalment és una sardana de gran bellesa. Timón apunta pinzellades de les escales del blues als curts, i parodia la melodia d’una sardana del seu amic Sendra, dedicada a quatre sirenes. Als llargs, amb el salt petit i el fort final, troba melodies balladores i engrescadores.

2) UN MÓN MÀGIC (sardana) - Eduard Sendra i Nogués
És la quarta sardana d’Eduard Sendra. Fou estrenada al concert d’estrena de les sardanes premiades al concurs de composició per a joves compositors menors de 25 anys, el novembre de 2003 a Blanes. Fou enregistrada al disc de sardanes de l’Ametlla de Mar en format de 7 tirades, i avui s’ofereix com a música d’un compositor nascut i vinculat a la ciutat de Reus i a la cobla Reus Jove.


3) SUITE - DIMITRI XOSTAKÓVITX. (Adaptació per a cobla i percussió de Francesc Cassú i Jordi)

Francesc Cassú és un gran compositor i un bon arranjador de músiques de tots els estils i procedències. Amant de la bona música en general, Cassú ens presenta una adaptació de les jazz suites de Dimitri Xostakóvitx, amb tres moviments per a cobla i percussió molt frescos i d’innegable bellesa melòdica, rítmica i tímbrica.

4) SABOR A MI (bolero) - Álvaro Carrillo. (Arranjament per a cobla d’en David Estañol). La cobla ha de ser quelcom més que el conjunt que ofereix sardanes balladores i de plaça i ha de demostrar que pot oferir concerts de qualitat arreu del món. Un dels primers passos fou incorporar balls vuitcentistes en les programacions, i també arreglar i instrumentar per a cobla composicions que no li són pròpies, però de gran bellesa i innegable interès musical.
5) LES FANTASÍES DEL GES (suite en 3 temps sobre llegendes torellonenques) - Josep Chamorro i Ramos
Pitu  Chamorro va rebre l’any 2007 l’encàrrec d’escriure una obra, original per a cobla, de format lliure, i basada en les llegendes torellonenques. L’autor agafa aquesta base de l’argument per desenvolupar una suite en tres moviments, on explora diverses formes musicals com el tango, el vals i el swing. Incorpora el caixó flamenc per donar un color especial al tango, de clar regust argentí. La dansa de la bruixa del gorg , es converteix en un valset i el final de l’obra, La serp dels Comuns, un fantàstic swing original. L’autor converteix la cobla en una big-band a la catalana quan incorpora tres trombons de vares i una bateria amb tots els requisits de la música lleugera americana dels anys 40 i 50, contrapuntat amb el so tan característic de les tenores i tibles de la cobla catalana.


 Aquest serà el programa que ha preparat la Reus Jove, i esperem que sigui del vostre interès. Us esperem trobar a tots el proper divendres a l'IMAC. No hi falteu!


COBLA REUS JOVE

Comentaris