Avui 13 de juliol fa 150 anys que va néixer el compositor Josep Gols i Veciana

JOSEP GOLS I VECIANA. 150 ANYS

Els Pallaresos (Tarragonès), 13 juliol 1870 - La Canonja (Tarragonès), 10 juny 1938

Josep Gols (esquerre) i el seu fill, Xavier passejant per la Rambla de Tarragona



Apunts biogràfics

De ben jove es traslladà a Tarragona on desenvolupà la seva activitat musical. Els darrers anys de la seva vida residí al poblet veí de la Canonja.

Estudià música al Seminari Pontifici de Tarragona i més tard va fer la carrera de Magisteri.
Treballà de mestre a Constantí i, al cap d'un temps, exercí de professor de cant i música a l'Escola Normal de Tarragona. Compaginà aquestes tasques amb les de compositor i mestre de capella a diverses esglésies de Tarragona.

La seva tasca fou principalment pedagògica ja que fou professor de música i cant a l’Escola Normal del Magisteri de Tarragona.
Fou director de l’Orfeó Tarragoní des del 1906, i fins al 1930, on el va substituir el seu fill, i músic d'anomenada, Xavier Gols.
A l'estiu del mateix any fundà l'Orfeó Canongí, del qual també en va ser director. 

Josep Gols i l'Orfeó Canongí

El 1923 organitzà l'Aplec d'Orfeons de les Comarques Tarragonines, que reuní a Reus 700 cantaires de 6 orfeons.
El 1906 formà part com a director i contrabaix de la que fou la primera cobla a les nostres comarques, la cobla Tarragonina.

Va ser també un dels 46 mestres compositors afiliats a la Lliga Sardanista de Catalunya (1934).



La seva producció musical comprèn un gran nombre de cançons populars, composicions de música eclesiàstica, entre les quals una missa de difunts, i una quinzena de sardanes. Casat amb Josepa Soler i Vallès, tingué nou fills.

L'Orfeo Canongí convoca periòdicament el Premi d'Assaig Mestre Gols sobre temes canongins.


Avui 13 de juliol fa 150 anys que va nèixer el compositor Josep Gols i Veciana i per a celebrar-ho com cal, el proper divendres 17 de juliol a les 10 de la nit oferirem un concert d'homenatge a aquest fill il·lustre dels Pallaresos, i ensems gran director, compositor de la primera part del segle XX.

Us convidem a venir a gaudir del concert del proper divendres 17 de juliol a la pista esportiva situada al carrer Tarragona (al costat de l'Ajuntament dels Pallaresos).




Comentaris

Entrades populars