SELECCIÓ DE VÍDEOS. Joaquim Serra i Corominas


El 4 de març de 1907 naixia a Peralada en Joaquim Serra i Corominas.

Fill del també compositor i músic Josep Serra i Bonal, fou un compositor i pianista català, un dels més importants en la història de la música per a cobla, amb moltes sardanes considerades de gran qualitat.

Hom l'ha definit com el compositor de la "difícil senzillesa", "amb les notes justes i ni una més".
Rebé els primers ensenyaments musicals del seu pare. Quan en Joaquim tenia deu anys, la seva família es traslladà a Barcelona perquè pogués obtenir una sòlida formació musical, que rebé dels mestres Millet, Carles Pellicer i Morera. Ben aviat destacà com a compositor, amb diversos premis Concepció Rabell i Sant Jordi en els anys vint. El 1934 fou nomenat director artístic de Ràdio Associació de Barcelona. Dirigí la Cobla Barcelona i li donà una qualitat elevadíssima. Col•laborà amb els esbarts Verdaguer i Sarrià, pels quals adaptà diversos ballets catalans. Publicà el Tractat d'instrumentació per a cobla (1957), una de les obres fonamentals en la matèria, a partir de les lliçons que havia impartit en el curset d'instrumentació que el 1948 havia organitzat l'Obra del Ballet Popular. Morí l'any 1957, amb cinquanta anys.
Tot seguit, i en record i homenatge d'aquest il·lustre compositor català, t'oferim una selecció de la seva música, amb sardanes i obres lliures per a cobla.

Escolta la sardana AURA D'ABRIL interpretada per la Reus Jove al Teatre Fortuny de Reus el 10 de novembre de 2007.

Escolta REMEMBRANÇA amb la Núria Font a com a tenora solista, al concert al claustre de l'institut Salvador Vilaseca de Reus el 26 de juliol de 2006.


La sardana MARGARIDA dedicada a la seva esposa. La versió és del març de 2007 al Teatre Bravium.

La glosa EN PERE GALLERÍ que va instrumentar en base al tema popular, interpretada per la Reus Jove al concert d'estiu al centre comercial El Pallol de Reus. 25 de juliol de 2007

Joaquim Serra va guanyar molts premis en concursos de composició, en aquesta ocasió fou amb una sardana escrita expressament per a dues cobles.
Interpretada el 10 de novembre de 2007 per les cobles La Principal del Llobregat i Reus Jove podràs escoltar la sardana A MONTSERRAT

EL XICARRÓ és una sardana fresca i alegre, interpretada per la cobla REUS JOVE el 26 de juliol de 2007 al centre comercial del Pallol.
Una de les seves obres "menys elaborades" és la MARXA SOBRE MOTIUS POPULARS CATALANS escrita per a dues cobles, tuba i percussió (bateria). Aquí la pots escoltar en versió de la Reus Jove i la Principal del Llobregat, el febrer del 2006 a l'auditori de Caixa Tarragona.


LA PRESÓ DE LLEIDA, una de les obres per a dues cobles que va escriure Serra basada amb la música d'aquesta cançó popular. La versió és amb la Principal del Llobregat i la cobla Reus Jove sota la direcció de Francesc Gregori i Pons, i la percussió de Fanny Fortet.

El seu testament musical ens el va deixar amb EL PUIGSOLIU. Una obra lliure per a cobla en majúscules. El seu comiat no ens pot deixar indiferent. Escolta'n alguns fragments.

Comentaris

Entrades populars