60è ANIVERSARI DEL PERET GANXET

Avui, 3 de març es celebren 60 anys justos de l'estrena de la sardana EN PERET GANXET que va escriure el polifacètic artista Josep Maria Baiges.


Josep Maria Baiges i Jansà nasqué a Riudoms, 01/10/1924 i va morir a Reus el 22/10/1991 
Baiges fou un dibuixant, artista i compositor de sardanes. Nascut a Riudoms, va viure la major part de la seva vida a Reus. Va estudiar a Riudoms i després a Barcelona. Va fer oposicions a telègrafs i va guanyar la plaça de Reus i aviat s'hi va traslladar a viure esdevenint un gran reusenc sense renunciar a Riudoms. Són molt conegudes les seves caricatures de quasi tots els personatges de la ciutat. Va exposar les seves obres de pintura a la Llotja, la Caixa d'Estalvis de Tarragona, la CaixaCentre de Lectura i la Galeria Anquin's a Reus, i la Torre Vella de Salou i va decorar molts locals de reusencs.


Com a músic va destacar en la composició de sardanes, Va compondre també altres obres, com ara una comèdia musical en un acte i caramelles. Va formar part de diferents orquestrines com a bateria i també com a cantant. A la ràdio (Ràdio Reus) va dirigir el programa Néixer una cançó on cada setmana presentava una nova cançó. Als darrers anys va obrir un estudi a un carrer proper al Passeig de Prim i es va dedicar principalment a la decoració. La ciutat de Reus li ha dedicat un carrer.

La revista URBS, dirigida per Josep Maria Guix Sugranyes va tenir un protagonisme destacat en el naixement del cèlebre Peret Ganxet. 
Que es va fer present gràcies al dibuix de BON, que en va fer la primera il·lustració. Al caliu del personatge, que va començar a treure el cap per la revista URBS, d’altres membres de la redacció van dotar-lo de nous elements característics. Així l’escultor Ramon Ferran en va fer una escultura en tres dimensions. I el compositor i dibuixant Josep Maria Baiges li va dedicar la seva primera sardana. 






Gairebé 60 anys després del Peret Ganxet ens en queda :

1) El personatge de la revista URBS

2) La sardana del mestre Josep Maria Baiges, que és qui li va donar l’ànima al personatge. 
La música que l’any 1960 va escriure en forma de sardana en Josep Maria Baiges, s’ha convertit en l’himne sardanista de la nostra ciutat.



3) L’escultura del Ramon Ferran a la plaça del Santuari de Misericòrdia:





4) El capgròs de la Jove Cambra d'en Peret Ganxet



5) més recentment- el còmic impulsat per la Carme Bigorra, la Maria Josep Salvadó i el Marc Díez. 



6) L’octubre de l’any 2018 fou presentat, per iniciativa privada i particular, un gegant amb la figura del còmic, portada als gegants. El seu ball, està basat en la música de la sardana.


La lletra de la sardana és obra del mateix Josep Maria Baiges Jansà.

Ell és en “Peret Ganxet”, petit i dret, però gran i gegant com no n’hi ha cap més.

Puix que ell és de Reus, Cantem-li a tota veu: “Ganxet” i eixeridet per sempre.

A la Plaça del prim corre i a l’escola aniré”. Perquè Catalunya espera que ell serà sempre el primer.

“Avui i sempre cantaré, la Pastoreta m’ho ha dit, perquè cantant la veu dels nens arriba al Cel. Al Cel.”

Quan ell vol s’enfila al Campanar -ning i nang, les campanes. Els ullets contemplen la Ciutat. Què bonic és el cant!

Retrona a les muntanyes que el llancen a la mar i el pla en recull el ritme que ens farà ballar.

Aquesta sardana del meu cor -ning i nang!- quant alegra!
Ella és la rialla d’un vailet ben reusenc: “Peret Ganxet”.

“Peret Ganxet” que alegres nostra vida. “Peret Ganxet” vull donar-te la mà.

“Peret Ganxet” ningú em prendrà el somriure que tant feliç arrenques tu de mi, així

 “Peret Ganxet” -Fortuny t’ha fet artista. “Peret Ganxet” -Gaudí t’ha dat l’ardor.-

“Peret Ganxet” i Prim la valentia, per defensar el nostre bell amor.

Bell amor a la Ciutat!


Durant aquest any Peret Ganxet hi ha hagut iniciatives com la figura de la mona de Pasqua del Peret Ganxet, la tapa de la GanxetPinxo del Peret Ganxet i la creació per un dia, de l'orquestra de cambra Peret Ganxet, que va estrenar la versió per a orquestra de corda i piano de la sardana del mestre Baiges.



Premsa local: Canal Reus Televisió





EN PERET GANXET (sardana) d'en Josep Maria Baiges enregistrada en directe, al Bràvium Teatre de Reus el 13 de febrer de l'any 2011. (Cobla Reus Jove)



Naturalment, a la primera audició de sardanes que tindrem amb la Cobla Reus Jove aquest mes de març (concretament haurem d'esperar fins el diumenge 22 de març) interpretarem la sardana EN PERET GANXET, com a commemoració d'aquest 60è aniversari.

PER MOLTS ANYS PERET GANXET!

Comentaris

Entrades populars