UNA SETMANA PER L'ESTRENA DEL #SARDANA_ÉS_FEMENÍ

bon dia amics i amigues!

Ja queda una setmana per l'estrena del Sardana_és_femení.

Vols venir? 
Les entrades les podràs adquirir al mateix Centre Cívic, una estona abans del concert. El preu és simbòlic (5 eurets) 

Estem treballant de valent per oferir-vos un programa atractiu i us volem parlar avui (29 de febrer, un dia atípic) de dues composicions d'autors km zero (és a dir, autors de casa, del camp de tarragona)


AUTORS KM ZERO:
Xavier Gols i Soler (La Canonja, 2 de novembre del 1902 - Tarragona, 7 de febrer del 1938) va ser compositor i director.
Estudià violí i piano, i amb vint-i-pocs anys ja acompanyava com a pianista l'Orfeó Tarragoní, que dirigia son pare. En aquesta època s'enceta la seva obra com a compositor, amb les cançons Canticel, premi als Jocs Florals de Girona del 1922, Fred, Hebe, un matí..., la sardana Mercè i les obres per a piano Serenata i Preludi.
El 1927 guanyà la beca Pau Casals, que li permeté anar a Barcelona a estudiar piano durant dos anys amb Blanca Selva i també rebé lliçons de Baltasar Samper. 
Tornà a Tarragona el novembre del 1929. De son pare agafà les regnes de l'Orfeó Tarragoní (1930), tasca que complementà amb concerts i recitals i fent classes de solfeig i piano al conservatori de la ciutat. En els estius dels anys 1932 i 1933 va emprendre dues expedicions de recerca de materials per a l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que el posaren en contacte amb el ric cabal de la música popular catalana, que d'aleshores en endavant influiria en les seves composicions. El 1935 veié premiat per la Generalitat el seu Quintet en re menor, que havia compost a l'any anterior. Fou autor de peces que hom comparà a les d'un Toldrà o un Mompou, i n'aconseguí difusió internacional gràcies als concerts que la pianista Claire Svecenski féu a Nova York el 1935. L'esclat de la Guerra Civil no interrompé la seva tasca creativa, que continuà fins a la tardor del 37, amb la seva darrera obra, Tres preludis rurals, que ja no veuria estrenada.
Considerat per la crítica com un dels compositors amb més projecció de futur, una peritonitis fulminant li llevà la vida als 35 anys.
A la Biblioteca de Catalunya es conserva el seu fons: partitures manuscrites de música per a veu i piano, per a piano, cambra i cor. 
Només va escriure una sola sardana, dedicada a la seva dona. (La que us oferirem en aquest concert) titulada MERCÈ.

AUTORS KM ZERO:
El prop passat 10 de febrer es complien 100 anys del naixement del mestre brafimenc Joan Andreu i Garriga. 
(Bràfim, 10 de febrer de 1920 – Tarragona, 1 d'abril de 2003) 

va ser músic i compositor de música lleugera i sardanes.
Durant molt de temps va estar vinculat a la "Cobla-orquestra Marabú" de Valls, primer com a cantant i després com a director artístic. També va ser un destacat intèrpret d'orgue.
Andreu va destacar per la composició de ballables, molts dels quals foren èxits no tan sols al nostre país sinó als Estats Units. A més del seu nom, també emprà els pseudònims Taylor, Williams i molt especialment Elmer Kramer. Ja de gran es dedicà a la composició de sardanes i a recitals poètics de cançons en el Camp de Tarragona. Va posar lletra a diverses sardanes d’altres compositors.
L'any 1996 li fou atorgada la medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya. Té un carrer dedicat al seu nom a la vall de l'Arrabassada, a Tarragona.
En motiu del centenari del seu naixement, hem programat una polca (d'estil vuitcentista) que va escriure originalment per a cobla. 

La va batejar amb el nom d'Amàlia i la podreu escoltar a la primera part del concert del dissabte 7 de març al Centre Cívic del Pla de Santa Maria.


Comentaris

Entrades populars