CONCERT "20 ROSES PER A LA REUS JOVE". DIUMENGE 7 D'OCTUBRE AL BRÀVIUM TEATRE DE REUS


CARTELL ANUNCIADOR DEL CONCERT “20 ROSES PER A LA REUS JOVE”

El diumenge 7 d'octubre la cobla Reus Jove oferirem un concert al Bràvium Teatre, que servirà per a cloure els actes dels 20 anys de la cobla Reus Jove. (actes que s'han anat allargant durant els 12 mesos (des de novembre de 2017 fins a l'octubre de 2018). 

El concert començarà a les 7 de la tarda, i comptarà amb un programa de clar regust ganxet. Es podran escoltar fins a quatre sardanes d'estrena.


"20 ROSES PER A LA REUS JOVE"

Sardanes d’autors reusencs, dedicades a la cobla Reus Jove o a la nostra ciutat


Sinopsis del concert:


20 Roses per a la Reus Jove és el concert que us hem preparat per gaudir d’una vetllada musical esplendorosa el diumenge 7 d’octubre i aprofitar per celebrar la cloenda dels actes de celebració dels vint anys de trajectòria musical de la formació reusenca. 


Si vols descobrir noves músiques relacionades amb la nostra ciutat i conèixer noves composicions que s’estrenaran en primícia mundial al Bràvium Teatre, no et pots perdre aquest magnífic programa que us hem preparat.

Podrem escoltar algunes músiques relacionades amb la nostra ciutat, la seva gent i els compositors ganxets.
S’interpretaran obres de Josep Maria Baiges,  Joaquim Serra, Eduard Sendra, Josep Maria Isern, Xavier Cassanyes i Josep Casanovas.

En el transcurs del concert es podran escoltar per primera vegada dues noves composicions dels compositors Josep Maria Amorós i Jaume Cristau, dedicades a la cobla Reus Jove per aquests 20 anys de vida.
S'estrenaran sardanes inèdites escrites ja fa molts anys: concretament amb la sardana CANTS DE GUISSONA d'Antoni Planàs escrita pel concurs de composició de Guissona de l'any 1956 i que resta inèdita, i la sardana escrita l'any 1995 pel mestre Joan Andreu titulada VERGE DE MISERICÒRDIA (dedicada a la nostra patrona).
Com ja hem fet en anteriors oportunitats, hem contemplat la figura d'un director convidat, que ha estat l'encarregat de preparar assaig i concert. En aquesta ocasió comptarem amb el mestre Xavi Cassanyes, que te experiència de molts anys en el camp de la composició per a cobla i també ha dirigit a diverses cobles, bandes i conjunts.
Xavier Cassanyes, director convidat pel concert 20 roses per a la Reus Jove

El programa sencer del concert és el que us detallem tot seguit:

(1) autor reusenc
(2) dedicada als 20 anys de la cobla Reus Jove
(3) dedicada a persones o entitats de la ciutat
(4) director convidat del concert

PRIMERA PART:
  •      CATALUNYA ENDAVANT! – JOSEP MARIA ISERN I MONNÉ (1)

   Nascut a Reus l'any 1932. S'ha dedicat a la docència com a professor de física i de matemàtiques. s'ha dedicat a la numerologia i la simbologica, fent recerca, especialment del món dels templers dels que, avui en dia, se'l pot considrerar com un dels màxims especialistes. Ha publicat diversos llibres sobre aquesta temàtica. Toca el piano, l'orgue i l'acordió i com a compositor és autor d'havaneres, sardanes i cançó melòdica
   Catalunya Endavant! és una sardana escrita l'any 1978 amb lletra del mateix autor de la música, el mestre Isern. 

Curts: Camí fas, Catalunya,
a ser el que un temps eres.
Ja tots agermanats
ens tornem a estrènyer fort les mans.
I el cant de la SENYERA
ressona ja pels aires,
i empunyarem enlaire
les quatre barres, alt el braç.
Arrere les rancúnies,
que torni pau al poble.
Ben lluny les opressions,
les dictadures i les presons!
I units estiguem sempre
els nostres i els de fora.
Tinguem, homes i dones,
LLIBERTAT i GERMANOR.



Curts: Ja tornes, Catalunya
a ser el que un temps eres. 
Ja, tots agermanats, 
ens tornem a estrènyer fort les mans. 
I el cant de la SENYERA
ressona ja pels aires, 
i empunyarem enlaire 
les quatre barres, alt el braç. 
Un jorn veurem la PÀTRIA
sens límits ni fronteres. 
Ben junts, el nostre cant 
ressonarà per l’immens espai. 
Darrere de nosaltres, 
vindrà nostre llinatge.
Nostra PÀTRIA és ETERNA
ELLA no morirà jamai! 
(A Llargs:)


Llargs: Tenim dret a ser com som

i a parlar tal com parlem:

I a que se’ns tracti talment
sense discriminacions.
Proclamem pau i concòrdia
i amnistia a tot humà:
Per a enlairar nostre poble,
l’ ESTATUT DELS CATALANS.
Tenim dret a ser com som
i a ballar tal com ballem:
I al compàs de la SARDANA
cantar tots junts amb anhel.
Demanem tota Igualtat,
Honor, Respecte, i Justícia,
i portar la BARRETINA:
malgrat tot, som CATALANS!
Que no hi hagi diferència
entre els que foren, un temps,
guanyadors o perdedors.
Fora les separacions!
Prou de sang i prou de guerra!
Germans som, germans serem:
i enlairem tots, a l’ensems,
nostra PÀTRIA amb nostre amor.

  •      20 ROSES (ESTRENA) – JAUME CRISTAU I BRUNET (2)
   La cobla Reus Jove hem fet 20 anys, i el mestre Jaume Cristau ens va dedicar una sardana que vam estrenar a l'acte central d'aniversari, el passat gener. Al cap de pocs dies vam anar a Figueres a oferir un memorable concert, que va servir com a cloenda del bicentenari del naixement de Pep Ventura. En Cristau estava present al concert i va quedar meravellat. Total que als pocs dies vam rebre una segona sardana dedicada a la cobla, pels vint anys i lligant la Rosa de Reus ens va escriure una sardana de tall més aviat de concert, per commemorar aquest aniversari. Disposem-nos a escoltar la primera de les quatre estrenes del concert 20 ROSES (PER A LA REUS JOVE) 

  •       SALAS CATALÀ I SARDANISTA – JOSEP MARIA BAIGES I JANSÀ (1) (3)

(Riudoms, 1924 - Reus, 1991) 
Baiges fou un dibuixant, artista i compositor de sardanes. Nascut a Riudoms, va viure la major part de la seva vida a Reus. Va estudiar a Riudoms i després a Barcelona. Va fer oposicions a telègrafs i va guanyar la plaça de Reus i aviat s'hi va traslladar a viure esdevenint un gran reusenc sense renunciar a Riudoms. Són molt conegudes les seves caricatures de quasi tots els personatges de la ciutat. Va exposar les seves obres de pintura a la Llotja, la Caixa d'Estalvis de Tarragona, la Caixa, Centre de Lectura i la Galeria Anquin's a Reus, i la Torre Vella de Salou i va decorar molts locals de reusencs.
Com a músic va destacar en la composició de sardanes, la més coneguda de les quals és Peret Ganxet que és quasi un himne reusenc. Va compondre també altres obres, com ara una comèdia musical en un acte i caramelles. Va formar part de diferents orquestrines com a bateria i també com a cantant. A la ràdio (Ràdio Reus) va dirigir el programa Néixer una cançó on cada setmana presentava una nova cançó. Als darrers anys va obrir un estudi a un carrer proper al Passeig de Prim i es va dedicar principalment a la decoració. La ciutat de Reus li ha dedicat un carrer.

D’entre la seva producció sardanista, va escriure una sardana dedicada a Francesc Salas l'any 1989 que va titular SALAS, CATALÀ I SARDANISTA. Com no podia ser d'altra manera els curts de la sardana comencen amb les notes dels Segadors.


  • VERGE DE MISERICÒRDIA (ESTRENA) – JOAN ANDREU I GARRIGA (3)
El mestre Joan Andreu va rebre un encàrrec del Patronat Sardanista de Reus d'escriure 10 sardanes dedicades a places i carrers de la nostra ciutat. les va escriure el febrer del 1995. han passat 23 anys des d'aleshores, i la majoria d'aquestes sardanes van quedar inèdites i sense estrenar.  

Avui tenim la ocasió de sentir una d'aquestes obres, la que va dedicar a la nostra patrona, la Verge de Misericòrdia. 


·      L’ANTINA – JOSEP CASANOVAS I MARCA (1)


(Reus, 30 de març del 1927) és un músic, pianista i compositor reusenc. 



Començà a estudiar piano als quatre anys, amb mestres com Pepita Anguera i Fructuós Piqué, i posteriorment es graduà al Conservatori del Liceu. després de la guerra es convertí en organista titular de la reusenca ermita de Misericòrdia, funció que acomplí fins al 1991. El 1945 havia fundat l' "Orquestra de Cambra de corda Ciutat de Reus", i també efectuà concerts de piano arreu de Catalunya. A l'any següent obtingué el títol de professor de teoria-solfeig i de piano. Es dedicà a la docència, i el 1947 fundà l'Acadèmia de Música Reus; trenta anys després constituí l'Institut Musical Reus, filial del conservatori del Liceu. Va ser professor, a més, dels col·legis de la Salle de Reus i Tarragona, de l'Institut Gaudí i del Col·legi Sant Josep de Reus. 

Va ser mestre director de la Secció Lírica del Centre Catòlic (1946-1975), fundador de l'Associació Amics del Folclore (1947) i el 1962 va ser nomenat mestre director de la Banda Ciutat de Reus (càrrec que encara conservava el 1999 fins que es va dissoldre definitivament). 
L'any 1974 fundà l'Orquestra de Cambra d'Acordions de Reus. Com a compositor, ha escrit desenes d'obres, incloent-hi sardanes, sarsueles, havaneres, música sacra i composicions de música clàssic
aquesta sardana fou escrita l'any 1970 i està dedicada a l'entitat sardanista d'aquest nom que justament aquest any 2018 celebra les noces d'or. Aprofitem l'ocasió per a felicitar a l'Agrupació Sardanista l'Antina de Torredembarra.



SEGONA PART:


  • AMICALMENT, REUS JOVE (ESTRENA) – JOSEP MARIA AMORÓS I BAYER (2)

Josep Maria Amorós, conegut popularment com en "Xolis" va nèixer a Montblanc l'any 1948. Va iniciar els estudis musicals al Conservatori de Música de Tarragona i els va continuar al de Ciutat de Mallorca, on es va centrar en el piano, l’harmonia, el contrapunt i la fuga amb mestres com Joan Moll, Felip Pons, Bernat Julià i Antoni Mateu. Amb aquests darrers es va iniciar també en la composició, que va adquirir amb plenitud en el seu pas pel conservatori P.I.Txaikovsky de Moscou amb Evgueny Shervacov com a mestre. En la seva faceta compositiva, la seva obra està clarament protagonitzada pel paisatge de Montblanc, vila a la qual ha dedicat cançons, himnes, música religiosa, havaneres i sardanes, a més d’harmonitzar cançons i danses populars fins a completar un catàleg de més de dos cents registres de tots els estils, estètiques i formats. Tot i tenir escrites en els últims anys diverses sardanes per a cobla i una sardana per a piano, no havia tingut la ocasió de que cap cobla li estrenés cap de les seves composicions.
Arrel de la preparació de projectes per la capitalitat de la sardana que ostenta enguany Montblanc, vam descobrir que hi havia un autor amb sardanes dedicades a la vila ducal, i també amb diverses sardanes amb títols com La font de la Ginesta, Montblanc 2018 i sempre, Brigíd, Posa’t la gorra, etc...
L’Eduard Sendra va contactar amb ell per veure quin material tenia, i es van conèixer fa tres mesos. Aviat van veure que tot aquest material no podia continuar al calaix, i que alguna d’aquestes sardanes tenia prou qualitat musical per veure la llum. Són sardanes de clar regust clàssic, i escrites com en diríem en l’argot sardanista, de concert, tot desenvolupant harmonia, contrapunt i fuga que va estudiar durant la seva formació acadèmica a Mallorca i Moscou.
Finalment, es va donar la casualitat que tenia una sardana escrita i que va batejar amb el nom d’AMICALMENT, REUS JOVE i està dedicada a la cobla Reus Jove per aquesta trajectòria musical de més de 20 anys de música per a cobla i sardanes. Comencem aquesta segona part, amb una estrena dedicada a la cobla Reus Jove i volem donar les gràcies al Josep Maria per la seva generositat. De ben segur, que ben aviat vindran altres estrenes de les seves sardanes.

  • CANTS DE GUISSONA (ESTRENA) – ANTONI PLANÀS I MARCA (1)

Una altre estrena absoluta. Aquesta sardana fou escrita i presentada al concurs de composició de Guissona convocat l’any 1956 on es van presentar un estol de grans compositors de l’època. Entre els finalistes s’hi trobava el compositor nascut a Reus, Antoni Planàs i Marca que n’és l’autor. Podrem escoltar per primera vegada una sardana dedicada a la vila de Guissona (no consta en cap arxiu ni base de dades sardanista que s’hagi interpretat ni consta cap estrena d’aquesta sardana. Les partitures manuscrites es troben dipositades a la Biblioteca Nacional de Catalunya però només se'n conserva la partitura de director però no hi ha papers individuals de cadascun dels instruments de la cobla, cosa que fa pensar que probablement els va enviar a Guissona, i al no ser guanyadora doncs ja no va veure la llum. Hem mirat a d'altres arxius importants de partitures de sardanes i ningú en disposa de cap exemplar, ni en saben res de res. L'Eduard Sendra ha informatitzat les partitures d'aquesta sardana que te la particularitat que les bases del concurs de composició suggerien dues melodies que s'havien d'incloure forçosament. Planàs utilitza una melodia que als sardanistes ens és molt "familiar" ja que resulta ser la mateixa que va escollir Joaquim Serra. Això ens porta a comprovar com un mateix motiu musical es pot treballar de formes diferents, amb harmonies diferents, amb una tonalitat o altra, i tractant-lo per fer-lo sortir a meitat de temps en el cant central de llargs, i presenten el tema principal al compàs 16 dels curts. Escoltarem en primícia absoluta, la sardana Cants de Guissona.

  • A GUISSONA – JOAQUIM SERRA I COROMINAS

Era l’any 1956 i a la vila de Guissona convocaren aquest concurs musical de composició de sardanes. A les bases es demanava com a condicions que les obres participants es dediquéssin a aquesta població de la Segarra i que s’utilitzés com a mínim, una de les dues melodies populars locals que es referenciaven a les mateixes bases. 

Joaquim Serra va dedicar la sardana “A Guissona”, com el seu nom indica clarament i, no utilitzà un tema popular dels dos proposats sinó que realitzà un exercici contrapuntístic genial per combinar ambdós temes i que sonessin a l’hora. Fou aquesta la darrera sardana que va escriure el mestre de Peralada. En el camp de la cobla ja només havia d’escriure l’any següent el poema simfònic “Puigsoliu”. Escoltem doncs, la sardana “A Guissona”, de Joaquim Serra i Coromines, en la versió de la cobla Reus Jove

  • US LA DEVIA!!! – EDUARD SENDRA I NOGUÉS (1) (3)

US LA DEVIA!!! Que deu voler dir aquest títol...???

Així és com es presentava ara fa 15 anys aquesta sardana. es va portar absolutament en secret fins al moment de l'estrena. Es va estrenar en aquest mateix escenari del Bràvium Teatre el diumenge 5 d'octubre de l'any 2003 en el mateix concert que avui estem oferint, que fem periòdicament i que serveix per al manteniment i conservació de les instal·lacions. 

Aquesta sardana està dedicada als seus pares i l'any 2007 es va enregistrar per la cobla Reus Jove al CD "TAN SOLS UN PAS". 

Els curts estan escrit en to burlesc, juganer, còmic i fan intervencions d'instruments per parelles. Els llargs són un clar reflex del diàleg  entre una parella amb les preguntes-respostes. 


  • 579 NANÒMETRES – XAVIER CASSANYES I EDO (4)

El concert anirà dirigit i preparat sota la batuta del director convidat per aquesta ocasió per a dirigir la cobla, el mestre Xavier Cassanyes. Per aquest motiu hem considerat que és una bona oportunitat per escoltar la seva música, i ens ha proposat d'interpretar la seva última composició sardanista.

En Xavier, que és físic de professió, ens farà una classe magistral de la seva formació acadèmica i ens explicarà amb detall que és un nanòmetre i el perquè d'aquest títol tant misteriós. 



Les entrades poden adquirir-se al preu de 7 euros (5 euros pels socis de Bràvium Teatre). La recaptació va destinada íntegrament a les despeses de manteniment i conservació, neteja i calefacció del local on la cobla efectua de forma habitual els seus assaigs. La participació dels músics és totalment desinteressada.

Anima’t i vine a descobrir noves músiques del Món de Reus, la seva gent, les seves entitats i el seu patrimoni cultural i musical. 

T’hi esperem!!!

Comentaris

Entrades populars