CONCERT 20è ANIVERSARI COBLA REUS JOVE. Diumenge 21 de gener de 2018 al Teatre Bartrina

CONCERT 20è ANIVERSARI 
COBLA REUS JOVE


El proper diumenge 21 de gener de 2018 a les 12 del migdia us oferirem el concert de celebració dels 20 anys de la cobla Reus Jove.

Un concert que hem titulat "TEMPS ENLLÀ, CONCERT D'ANIVERSARI" i que es durà a terme al Teatre Bartrina de Reus, sota la direcció musical del director titular de la cobla, el mestre Francesc Gregori.

El passat 22 de novembre la cobla Reus Jove va fer vint anys i tenim diversos actes de celebració previstos pels propers mesos. Aquest és el concert central d'aniversari. Un concert per festejar que després de 4 lustres d'activitat musical, la cobla continua en plena forma i per aquest motiu volem agrair a totes les persones i entitats que ens han fet confiança al llarg d'aquestes dues dècades.

Un vídeo resumint els primers 20 anys de la cobla.



El programa del concert girarà en tres grans eixos:

-      La sardana i la música per a cobla del nostre país
-  Les sardanes dedicades a la cobla Reus Jove i als aniversaris.
-   Un record destacat al bicentenari de Pep Ventura i al centenari del naixement de Ricard Viladesau.


Podreu escoltar obres dels compositors Abad, Basil, Casanovas, Cotó, Cristau, Elias, Martí, Mauné, Ventura i Viladesau. Tindrem l’estrena de dues sardanes dedicades als vint anys de la cobla.


També aprofitarem per fer l'acte de comiat dels músics que no continuen a la cobla a partir del mes de febrer. Concretament donarem comiat a la nostra companya Natàlia Segura que ha estat 20 temporades a la cobla, i que ara deixa la música per dedicar-se a una altre faceta molt més entretinguda, que és la de fer de mare d'un preciós nen; i al nostre company "reincident" (que plega per tercera vegada de la cobla): es tracta del trompetista Carles Martí que ha format part de la Reus Jove els anys 2003 a 2005 (prèviament havia estat varis anys a la cobla del seu poble, la Principal Rapitenca); els anys 2006 i 2007 va ser membre de la cobla Ciutat de Cornellà. Va tornar a formar part de la plantilla de la Reus Jove els anys 2008 i 2009, i va plegar per dedicar-se a la música clàssica. Després va estar els 4 últims mesos de 2012 i els anys 2013 i 2014 a la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, fins que va tornar a incorporar-se a la Reus Jove per tercera vegada i ara ha estat els anys 2015, 2016 i 2017. 
Actualment compagina la docència en diverses escoles, i la música clàssica amb dues orquestra de música clàssica i això fa que no pugui estar fixe en una cobla però de ben segur que el seguireu veient fent suplències i ajudant-nos quan falti algun dels nostres companys trompetistes.

Aquí teniu la Reus Jove amb els 4 músics. En Jordi al tible, la Natàlia, en Sergi i el Carles.

En el mateix acte de comiat, alhora significa que podreu conèixer en primera persona als nous membres que ocuparan els seus respectius faristols. Per aquest motiu, ocupant la cadira de tible, recuperem un “vell conegut” de la cobla, en Jordi Olesti, que ja va formar part de la nostra formació des de setembre de 2004 fins al gener de 2010. Després va passar per la cobla Ciutat de Terrassa i per la cobla Maricel de Sitges. Abans de tocar amb nosaltres va tocar a les cobles Pare Manyanet i Ciutat de Reus. Ara es torna a reincorporar novament a la Reus Jove en aquesta segona etapa, malgrat mai ha perdut el contacte amb nosaltres i molt sovint se l'ha pogut veure de substitut o de reforç de tible en moltes de les nostres actuacions al llarg de tots aquests anys.

A la trompeta incorporem un músic valencià, resident a Vila-seca. Es tracta d’en Sergi Aguado, que a partir d’aquest concert, formarà part de la nostra plantilla de músics. De gran tradició musical familiar, rep les primeres nocions del seu pare, que fou solista de trompeta durant molts anys a la Banda Simfònica de la Guàrdia Real. S’ha format a nivell acadèmic al conservatori i ha realitzat concerts amb formacions musicals ben variades com ara bandes, orquestres simfòniques, i també ha fet acompanyament musical d’artistes i cantants mediàtics sorgits de programes televisius de l’àmbit musical modern.


“TEMPS ENLLÀ, 
CONCERT D’ANIVERSARI”
20 anys de la Cobla Reus Jove

Primera part 

1.    TEMPS ENLLÀ [Suite per a cobla] d’en Joan Elies i Mas
I.- Allegro energico   
II.- Andante expresivo  
III.- Allegretto con brio

2.    EL MERCAT DELS TORTELLS [Sardana] d’en Florenci Mauné i Marimont 

3.   UN GRAN CAMÍ [Sardana] d’en Carles Martí i Frasquier  (escrita pels primers deu anys de la Reus Jove)

 4.    DEL BAIX CAMP A L’ALT EMPORDÀ [Sardana] (Estrena*) d’en Jaume Cristau i Brunet

5.    ELS MILLORS ANYS [Sardana] (Estrena*) d’Alfred Abad i Gascón
 * Sardanes dedicades a la Reus Jove i els seus músics en motiu del 20è aniversari de la cobla

programa de mà del concert


Segona part 

Un record a la figura de Pep Ventura en el bicentenari del seu naixement.

Al repertori de l’Orquestra d’en Pep Ventura hi sovintejaven les sardanes amb fragments d’òperes i sarsueles. L’estrena d’una peça d’aquestes característiques generava una gran expectació entre els joves balladors, més quan hi podien identificar fàcilment les melodies que pocs mesos (o setmanes) abans havien sentit al Teatre Municipal de Figueres. 
A la Sardana de la Sonambula hi reconeixien el duet de Rodolfo i Amina Oh ciel! che tento? de l’òpera de Bellini, acabada d’estrenar l’hivern de 1866 a la capital empordanesa.

1.    SARDANA DE LA SONAMBULA [Sardana] d’en Pep Ventura i Casas (basada en l'òpera de la Sonnambula, de Vincenzo Bellini. Escoltarem el fragment original per a orquestra simfònica i solistes vocals, i tot seguit la sardana homònima, basada en l'aria OH CIEL! CHE TENTO) 

Durant el Sexenni Revolucionari (1868-1874), Pep Ventura transformà, en forma de sardana, les sarsueles amb sàtires polítiques i ambients revolucionaris, com el cas de la  El diablo en el poder de Francisco Asenjo Barbieri va escollir l’ària del Conde de Sauce Si el rey me llama, amb una lletra irònica que atacava el govern de Madrid.

2.    EL DIABLO EN EL PODER [Sardana]  d’en Pep Ventura i Casas  (basada en la sarsuela en tres actes de Barbieri)  escoltarem el fragment d'àudio original  per a cor, solista i orquestra simfònica del passatge coral «¿Serán ciertos los rumores…?» que protagonitza el Conde del Sauce, i que el text podríem dir que està actualment de rabiosa actualitat doncs crítica el govern de Madrid i a la corona…  Després de sentir la sarsuela, tot seguit interpretarem la sardana inspirada en aquesta obra).

Ventura també escrivia sardanes amb himnes revolucionaris. Podem posar per exemple la Sardana Can Can que  reprodueix la Cançó del 6 d’octubre, balada que descriu els fets ocorreguts durant el Foc de la Bisbal de 1869. La melodia principal de Cants del dia ens remet a l’Himne de Riego, l’oficial a Espanya durant el Trienni Liberal (1820-1823) convertit en estendard de les tropes federals en temps de guerres carlines. En resum, Pep Ventura ja feia el que avui anomenaríem, creient-nos molt moderns, cobla-fusió...

3.    CANTS DEL DIA [Sardana] d’en Pep Ventura i Casas (Sardana basada en la melodia de l’Himne de Riego)

4.  SUITE PER A COBLA [Selecció] d’en Francesc Basil i Oliveras
I.- Himne  
III.- El Rabadà
V.-  Festa

5.    EMPORDÀNIA [Sardana]  d’en Ricard Viladesau i Caner (en motiu del centenari del seu naixement)

6.    ANÍS DEL VELOCÍPEDO [Polca] d’Albert Cotó i Fita.

Les entrades són al preu simbòlic de 5 euros i es poden adquirir a les taquilles del teatre cada tarda durant aquesta setmana, i el mateix dia del concert.

Us animem a participar activament dels actes i concerts dels propers mesos amb la cobla Reus Jove.



Us esperem a totes i a tots, el proper diumenge 21 de gener de 2018 a les 12 del migdia al teatre Bartrina!


El teatre Bartrina de Reus, on oferirem el concert dels 20 anys



Comentaris

Entrades populars