CLOENDA BICENTENARI PEP VENTURA. FIGUERES. DIUMENGE 4 DE FEBRER

El proper diumenge 4 de febrer actuarem amb la cobla Reus Jove a Figueres dins dels actes de cloenda del bicentenari del naixement de Pep Ventura. 

Concretament ho farem a les sis de la tarda a l'auditori dels Caputxins per oferir un concert que hem titulat:
FIGUERES EN GALA
CONCERT DE SARDANES I MÚSICA PER A COBLA. 


La cobla Reus Jove sota la direcció musical del mestre Francesc Gregori, i amb la participació activa d’en Jordi Saura, com a locutor sardanista i presentador de concerts de música per a cobla us presenten un espectacle que recrearà a la primera part un programa radiofònic per tal de recordar la figura de Pep Ventura en el seu bicentenari, i els inicis del Foment de la Sardana de Figueres l’any 1927.
Ens traslladarem en el temps per situar-nos a la capital de l’Alt Empordà a la segona meitat del segle XIX i escoltar tres composicions del mestre Pep Ventura, 
Per cloure la celebració del bicentenari de Pep Ventura que hem festejat durant tot l’any, escoltarem una selecció de sardanes poc programades o desconegudes d’en Pep de la tenora, i hem recuperat dels fons documental de l’Orfeó Català, sardanes i música per a cobla, totes i cadascuna d’elles amb una peculiaritat ben especial i que podrem descobrir noves composicions que no s’han escoltat des de fa més d’un segle.
A continuació podrem reviure els inicis fundacionals del Foment de la Sardana, i escoltar tres sardanes de compositors figuerencs amb la particularitat que aquestes mateixes sardanes que avui escoltarem foren interpretades el 22 de setembre de 1927 en la segona ballada organitzada per l’entitat, a la plaça del capdamunt de la Rambla de Figueres (no es conserva en hemeroteques el repertori de la primera ballada)
Les sardanes interpretades en aquella ocasió i que ara escoltarem en format de concert seran dels mestres Simó Gratacós, Enric Sans i Joan Llonch. 

Figueres ha destacat per ser el bressol de la sardana i sempre ha tingut distingits compositors. A la segona part podrem gaudir de música per a cobla i sardanes de la mà d’il·lustres figuerencs com Francesc Basil, Florenci Mauné, Agapit Torrent i Albert Cotó. 
La cobla Reus Jove hem fet 20 anys, i el mestre Jaume Cristau ens ha volgut dedicar una sardana d’estrena per commemorar aquest aniversari. La seva condició de figuerenc lligat amb la seva creativitat desbordant el portarà a estar inclòs en el programa del concert amb una sardana per celebrar un aniversari rodó i que recrea el trajecte que farem (en el desplaçament) des de Reus a Figueres, per això ha volgut titular-la  DEL BAIX CAMP A L’ALT EMPORDÀ

I d’aquest mateix trajecte, l’origen de la següent sardana. Una estrena absoluta que, a més a més,  dóna nom al concert: FIGUERES EN GALA*. 
Aquesta sardana fou escrita i presentada al concurs de composició convocat l’any 1967 a Figueres en motiu del setè centenari de l'atorgament per part de Jaume I de la carta de Pobla, i on s'hi van presentar un estol de grans compositors de l’època, amb una relació de guanyadors amb noms de primeríssima qualitat. 
Entre els finalistes s’hi trobava el compositor nascut a Reus, Antoni Planàs i Marca que n’és l’autor. Podrem escoltar per primera vegada una sardana dedicada a la ciutat de Figueres.  
(no consta en cap arxiu ni base de dades sardanista que s’hagi interpretat ni consta cap estrena d’aquesta sardana. Les partitures manuscrites es troben dipositades a la Biblioteca Nacional de Catalunya).

PROGRAMA DEL CONCERT: 

Primera part:

SINTONIA D’ENTRADA DEL PROGRAMA DE RÀDIO
PEP VENTURA EN EL BICENTENARI DEL SEU NAIXEMENT:
Una selecció de tres obres del mestre Pep Ventura, la número 1 i 2 aniran precedides de l’àudio  original de l’òpera i de la sarsuela en que estan basades. La polca te la curiositat que tot i ser una música titulada polca, hi afegeix percussió i musicalment parlant, com a curiositat la figuració del ritme de tres corxeres característic de les sardanes. (podríem dir-ne, cobla-fusió? Polca-sardana? )
1.    SARDANA DE LA SONAMBULA d’en Pep Ventura i Casas
2.    AI QUIN GUST d’en Pep Ventura i Casas
3.    POLKA (Ball vuitcentista) d’en Pep Ventura i Casas

LA FUNDACIÓ DEL FOMENT DE LA SARDANA DE FIGUERES
Una selecció de tres de les sardanes que foren interpretades en les primeres ballades quan es va fundar el Foment de la Sardana de Figueres l’any 1927 en les ballades que es celebraren a la placeta del capdamunt de la Rambla: (curiosament tots els compositors eren figuerencs)
4.     LA COLLA D’EN BOSCH d’en Joan Llonch i Batlló
5.     PLUJA DE FLORS de Simó Gratacós i Oliveras
6.     CATALUNYA d’Enric Sans i Salellas

SINTONIA DE SORTIDA DEL PROGRAMA DE RÀDIO

Segona part:
LA COBLA I LA SARDANA A FIGUERES
1.    EL MERCAT DELS TORTELLS d’en Florenci Mauné i Marimont 
2.    CINC MOVIMENTS EN FORMA DE SUITE [Suite per a cobla] d’en Francesc Basil i Oliveras    
I.- Himne;     II.- Ballades;    III.- El Rabadà;    IV.- Bressolant;    V.-  Festa
3.    DEL BAIX CAMP A L’ALT EMPORDÀ d’en Jaume Cristau i Brunet
4.    FIGUERES EN GALA (Estrena) d’Antoni Planàs i Marca *
5.    EMPORDANIA d’en Ricard Viladesau i Caner **            
6.    ANÍS DEL VELOCÍPEDO [Polca] d’Albert Cotó i Fita. 


* Aquesta sardana fou escrita i presentada al concurs de composició  (convocat l’any 1967) a Figueres en motiu del setè centenari del títol de Carta Pobla atorgat per Jaume Ino consta en cap arxiu ni base de dades sardanista que s’hagi interpretat ni consta cap estrena d’aquesta sardana.

** Aquesta sardana fou presentada al concurs de composició Francesc Basil de Figueres l’any 1980 i que fou guardonada amb el primer premi ex-aequo juntament amb Ramon Vilà i Tomàs Gil Membrado. Les tres composicions es van repartir el premi a parts iguals.  Aprofitem per a commemorar el centenari del naixement d’un gran tenorista i compositor, el mestre Ricard Viladesau, per tal de recuperar dels arxius aquesta sardana que fa molts lustres que no s’interpreta.



Us hi esperem!!!

Comentaris

Entrades populars