DIUMENGE 24 DE GENER. SALOU. BALLADA DE FESTA MAJOR

La festa major d'hivern de Salou té les seves arrels en les celebracions en honor a Sant Antoni que es feia quan el municipi encara no estava segregat de Vilaseca. L'any 1981 una Comissió de Festes li donà l'actual format, amb la creació d'una petita cercavila que amb els anys esdevindria el Cós Blanc i durant la qual es llançaven petits retalls de diaris en comptes de confeti. Des del 1995 l'Ajuntament assumeix l'organització de les celebracions.

CARTELL FESTA MAJOR HIVERN 2016
Segons explica la llegenda, l'acte més emblemàtic de la festa, el Cós Blanc, va començar com una broma entre uns amics que en un moment de la festa es llençaven trossos de paper. En l'actualitat es tracta d'un acte consolidat, que canvia cada any incorporant nous elements, amb un increment constant en la seva infraestructura i de les colles participants. 


Els actes comencen el cap de setmana anterior al del Cós Blanc amb el pregó d'inici de festes, i innumerables activitats per a grans i petits: ball a l'envelat, ball de colles, cinema per a la mainada, concerts, cercaviles, trobada de gegants, activitats esportives, nomenament de les pubilles, el Concurs de Composició Grallers Vila de Salou, etc.

Té lloc un dels actes més esperats i esbojarrats de la festa major, la cercavila del Cós Blanc. En un moment determinat, al carrer Ciutat de Reus, la comitiva s'atura, s'apaga la música de les carrosses i l'enllumenat públic i comença un espectacle de so, llum i confeti que fa embogir a les més de 20.000 persones que s'hi apleguen. S'encenen més de 550 mil watts de llum i  175 mil watts de so i es llancen, a través de 20 canons, més de 22 tones de confeti de paper. I passen les  25 colles més la carrossa de les pubilles.
Durant quasi dues setmanes els carrers de Salou s'omplen d'innumerables activitats lúdico-festives que tenen el seu punt àlgid en el Cós Blanc (que enguany serà el dissabte 30 de gener), un dels actes més multitudinaris de l'hivern tarragoní i expressió més genuïna de la identitat salouenca.
El pregó amb l’actor, còmic i periodista Sergi Mas, donarà el tret de sortida a 11 dies d’activitats
El Cós Blanc, el dissabte 30 de gener, incorpora dues noves colles a la desfilada.
Els Pets, la festa Flaixbac, les diverses orquestres a l'envelat o la festa disco D.O. Salou, algunes de les propostes musicals, totes elles gratuïtes

Un altre acte que es celebra a Salou cada any és la trobada de gegants i la ballada de sardanes, que enguany es celebrarà el diumenge 24 de gener. Els gegants començaran a les 11.30 hores, i les sardanes, seran a partir de les 13 hores, a la Plaça de la Pau de Salou, on la cobla REUS JOVE oferirem una ballada de sardanes (és molt probable que per qüestions horàries no es faci íntegra l'audició).



 
Primer hi haurà una ballada de gegants de les diverses poblacions, i es lliurarà un obsequi de record a totes les colles participants a la mateixa plaça. 



Tot seguit, audició de sardanes amb la cobla Reus Jove, amb un extraordinari programa que us hem preparat:

SALOU CIUTAT PUBILLA – RICARD VILADESAU I CANER
MAGNÒLIA – JOSEP CAPELL I HERNÀNDEZ
DE REUS, LA ROSA – JOSEP MARIA BAIGES I JANSÀ
L’AMIC SEBASTIÀ – MAX HAVART
SANT PERE – JOSEP MASÓ I QUER

MONTCADA I REIXAC – FRANCESC MAS I ROS

Les sardanes serán de 7 tirades. 


Us hi esperem a tots i a totes, per tal de ballar sardanes a la capital de la costa daurada.

NO HI FALTEU!

Comentaris

Entrades populars