INICI DELS ACTES COMMEMORATIUS DELS 18 ANYS DE LA COBLA REUS JOVE

Benvolguts amics/amigues;


Sembla ahir, i han passat 18 anys d'ençà que un grup d'onze joves, gairebé adolescents, van presentar-se un 22 de novembre de 1997 al teatre de La Salle.de Reus.
Segurament, alguns pensaven que ens estimbaríem al primer revolt, altres fins i tot ho desitjaven i ens posaven pals a les rodes. Tots sabíem que el camí no era planer ni fàcil, sinó que estava ple d'entrebancs, de dificultats, de mancances, d'esforç i sacrifici.



L'octubre de 1997 vam començar a assajar amb el nou director de la Reus Jove, l'Enric Rigau, era una metodologia que ens era totalment nova, diferent al que estàvem habituats. Els assajos eren llargs, d'unes tres hores i molt d'hora!
Ens havíem proposat i conjurat per fer que amb poc més de 8 setmanes tinguéssim tratges nous, camisa, corbata, cartrons per a les actuacions al carrer, logotip, nom per a una nova cobla i teníem molt clar que el nom de la nostra ciutat no hi podia faltar. En un sopar memorable entre tots els músics funadorsa finals de setembre tot coincidint amb les festes de la Misericòrdia, vam fer un "conclave" per decidir el nom de la cobla. Recordo que sobre el paper corrien noms com "Cobla La Principal de Reus", "cobla Jovenívola de Reus", "Cobla Marenostrum", "Cobla Baix Camp", "Cobla Gaudí", "Cobla Espigues Daurades", i un llarg etcètera...
Sigui com sigui, es va triar un nom que no va acabar de convèncer a alguns dels músics, i la cobla no es va batejar amb el nom triat en un principi.  Finalment malgrat les reticències d'altres músics a incorporar la paraula juvenil o jove, durant les primeres setmanes d'octubre es va anar madurant el nom de la cobla. Calia trobar un consens, i finalment el nom escollit era COBLA REUS JOVE.

Els preparatius musicals anaven acompanyats també de nervis, de molta dedicació, molt d'esforç, i especialment molta il·lusió i ganes de tirar endavant.

Arribava l'hora de la veritat, els últims dies era un ritme frenètic, entrevistes de premsa escrita, de ràdio, s'havia generat expectació per saber quin era el resultat final.

Lluny de les paraules, o del que diran, havíem de parlar des de l'escenari, i fer art amb els nostres instruments.

El programa del concert de presentació era ambiciós, segurament inclús extremadament difícil per a les nostres possibilitats del moment, però es marcava una fita, un repte, un camí traçat i fonamentat per tal de seguir per aquell camí, que ens va inculcar el director. Conceptes com el rigor, la disciplina, l'esforç, la dedicació, l'estimació per la feina de músic i per la música de cobla. Una recepta infal·lible gairebé sempre en el nostre sector.
els 11 fundadors de la Reus Jove

La resta del camí alguns de vosaltres l'heu volgut compartir amb nosaltres, i com aquell qui no vol la cosa, ja han passat 18 anys.

Arribem a la majoria d'edat, i durant tot aquest camí molts músics han passat per casa nostra, alguns continuen plenament actius i d'altres ja fa anys que han penjat l'instrument. En alguns casos ens han començat a sortir canes, altres ja no ens queda ni un pèl al cap, alguns canvis físics també són evidents. ja no tenim catorze ni disset anys....
Fins i tot alguns ens hem casat, aparellat, separat, i els més valents fins i tot ja han tingut fills.

Més enllà de la pròpia família de sang o política, la cobla també s'ha convertit en una segona família per a tots els que hem format part de la Reus Jove.

En 18 anys hem passat per diferents etapes, i totes han tingut el seu punt positiu, èpoques més eufòriques i exitoses i d'altres més grises o de transició. Hem enregistrat una desena de discs, hem fet actuacions arreu del Principat i a diversos països d'Europa. Han passat per la cobla un total de 35 músics i 2 directors titulars, a part d'uns quants directors convidats.  Volem tenir un record per a tots ells.

FLABIOLS (5): NATÀLIA VIDAL, SERGI GILI, MERCÈ PARAREDA, ALEIX VAQUÉ, MARINA GARCIA DE MATEOS.

TIBLES (7): NÚRIA GAYARRE, NATÀLIA SEGURA, CESAR SERRA, ORIOL OLLER, JORDI OLESTI, GUILLEM TOMÀS, JORDI GRIFOLL.

TENORES (5): ALBERT BULTÓ, GEORGINA GRÁCIA, NÚRIA FONT, NÚRIA PUJALS, JOSEP SECANELL.

TROMPETES (9): CARLES HERRUZ, ALFRED VIDIELLA, ÀLEX RICART, CARLES MARTÍ, JORDI GIL, ALBERT LLAURADÓ, SUSANA MARCO, MIQUEL KRAFT, JOAN CARLES JULIO.

TROMBONS (3): IVAN BABILONI, FRANCESC SOLÀ, XAVI IDIARTE.

FISCORNS (5): CARLES SEGURA, JOAN BALLART, RAMON CASANOVAS, LLUÍS MONTSERRAT, AURELI ANDRÉS.

CONTRABAIX (1): EDUARD SENDRA.

DIRECTORS (2): ENRIC RIGAU, FRANCESC GREGORI.

i com aquell qui no vol la cosa, pel camí també han marxat amics i familiars estimats, ha plogut, ha fet calor o fred, hem fet milers de quilòmetres per la carretera. hem fet moltes paelles d'aplec i algun dia ressopó d'aplec (especialment als escacs, al suau i al sol de nit...),  però hem tocat tropecientas mil tirades de curts i de llargs, centenars de sardanes i hem programat obres de molts compositors, des dels més novells, als més veterans, fossin modestos o de renom i prestigi internacional. Hem fet més de mil cinc centes actuacions!!!

Ara toca celebrar-ho, i ho farem amb una trilogia de concerts commemoratius.

El primer d'ells  avui, divendres 16 d'octubre a les 21 hores, al teatre Fortuny de Reus.

El segon tindrem l'ocasió de celebrar-lo al teatre Bartrina de Reus el diumenge 29 de novembre a les 18 hores,  i finalment el tercer serà el diumenge 31 de gener a les 18:30 hores al Bràvium Teatre.

Com a actual president, representant i cofundador de la cobla, només tinc paraules d'agraïment per a totes aquelles persones que d'una manera o altra ens han ajudat, ens han encoratjat, ens han volgut contractar, o donar-nos un cop de mà. En definitiva ens han fet confiança, i han comptat amb la nostra cobla: LA REUS JOVE.

Avui en aquest immillorable espai de la nostra ciutat, només hem queda dir-vos a tots i a totes, MOLTÍSSIMES GRÀCIES i VISCA LA REUS JOVE!!!


EDUARD SENDRA NOGUÉS
president i representant de la COBLA REUS JOVE


Reus, 16 d'octubre de 2015.



La Reus Jove actual. setembre 2015








Comentaris

Entrades populars