25 ANYS DEL COR MESTRAL: EXTRAORDINARI CONCERT AL TEATRE FORTUNY DE REUS EL DIVENDRES 27 DE JUNY

CONCERT AL TEATRE FORTUNY DE REUS CELEBRACIÓ 25 ANYS DEL COR MESTRAL 
 

El divendres 27 de juny a les 21 hores, us convidem a venir a l'extraordinari concert que estem muntant conjuntament amb el Cor Mestral de Reus, sota la direcció de Núria Francino.
 
Aquest concert és per celebrar el 25è aniversari del cor Mestral de Reus, i hem preparat un selecte i exquisit programa de música coral amb acompanyament de cobla, i amb l'estrena absoluta d'una obra del compositor Francesc Rius, titulada LA DAMA DE REUS, que està concebuda per a coral, narrador, contra-tenor solista, cobla i percussió.
Comptarà amb en Xavier Grasset com a narrador, Marc Guerris com a contratenor i Eduard Antolí com a percussionista.
El programa és el següent:
 

PRIMERA PART:

COBLA REUS JOVE

1) Aquarel•la renaixentista (Danses europees del segle XVI per a cobla). Adaptacions per a cobla del mestre Jordi León i Royo

 I) Allemande - Pierre Phalèse

II) Bransle - Michael Praetorius

2) Juny - Juli Garreta i Arboix (sardana)
 

COR MESTRAL I COBLA REUS JOVE

3) Sant Jordi triomfant - Francesc Pujol i Pons (petit poema en forma de sardana per a cor i cobla)

4) La birondó  - Manuel Oltra i Ferrer  (Suite Catalana per a cor, cobla i percussió).   (El pobre alegre, La filla del marxant, La Margarideta,  el testament d’Amèlia i Cap a Betlem)
 

SEGONA PART:

COBLA REUS JOVE

5) Lullaby of birland - George Shearring. (Estàndard de jazz). Arranjament per a cobla d'en Joan Josep Blay i Máñez.     

Saxo alt solista: Jordi Grifoll;    Bateria: Eduard Antolí

 

COR MESTRAL I COBLA REUS JOVE

6) El cavaller enamorat - Joan Manen i Planas (sardana)

7) Un feix de poemes - Francesc Cassú i Jordi  (cançó per a cor i cobla)

8) La Dama de Reus - Francesc Rius i Mur. ESTRENA (Glossa sobre la cançó popular catalana per a cor, contratenor solista, narrador, cobla i percussió).    
  
COR MESTRAL
COBLA REUS JOVE:
Flabiol i tamborí: Marina Garcia de Mateos.
Tibles: Jordi Grifoll i Natàlia Segura
Tenores: Núria Font i Josep Secanell
Trompetes: Joan Carles Julio i Andrea Mirado
Trombó: Xavi Idiarte
Fiscorns: Aureli Andrés i Joan Ballart
Contrabaix: Eduard Sendra
Percussió: Eduard Antolí  

Narrador: Xavier Grasset       
Solista contra-tenor: Marc Guerris.  

      
Directora cor i cobla: Núria Francino
 
No cal dir, que és un concert de gama extra, i ens agradaría comptar amb la vostra assistència.
 
Hi esteu formalment convidats!
 
LA DAMA DE REUS (Context històric per a situar l'argument de l'obra)
Les cançons populars no són mai història d'una manera estricta. Però algunes vegades están més o menys basades en fets històrics i aquest sembla ser el cas de la dama de Reus. Segons algunes fonts, els fets podrien haver passat durant la guerra de Successió. En aquest període i des de 1705, Reus canvià diverses vegades de bàndol entre els filipistes i els austriacistes fins que el 1713 caigué definitivament en mans de les tropes borbòniques i filipistes, i s'hi van produir moltes revenges i represàlies. Però altres fonts parlen de la guerra dels Segadors.
 
Concretament, la Viquipèdia, en el seu article sobre la Història de Reus, diu el següent: "Al començament de la guerra dels Segadors Reus tenia 1200 cases habitades però es reduïren a 800 al final de la guerra. El segle XVII l'emigració prové de Castella, i d'altres llocs del Principat. El 16 de desembre de 1640 fou declarada enemiga de la pàtria per les Corts i els bens dels seus habitants confiscats, com a resposta a la no participació activa en la guerra. El 1641 va ser ocupada pel francès La Mothe, i el banquer Pere Mancha va comprar el fet de no ser saquejada. Els soldats francesos es comportaren com a ocupants i Reus es va entregar als castellans el gener de 1642. Sembla que aquestos repetiren l'acció dels francesos (violacions, exaccions). Una història popular diu que una dama que tenia el marit pres va obtenir la llibertat de l'espòs a canvi de dormir una nit amb el capità dels ocupants; el marit va acceptar i la dama va cometre adulteri però l'endemà el presoner va aparèixer penjat. La dama es va fer soldat i va acabar matant en combat el capità."
Així que tant si els fets van ocórrer el 1640 com el 1713, aquell capità militar anomenat Capitel·lo que surt a la cançó, hauria estat el cap a Reus de les forces espanyoles d'ocupació, que arreu del país van cometre tota classe d'excessos.
Sota aquest argument, el compositor i bon amic de la cobla Reus Jove, en FRANCESC RIUS I MUR ha creat una obra de gran format (prop de 20 minuts de durada) per a cor, cobla, narrador, contratenor solista i percussió.
 

 

Comentaris

Entrades populars