ESPECIAL PERALADA. "La Nissaga dels Serra" (Josep i Joaquim Serra)

El proper diumenge 30 d'agost la Reus Jove actuarà per vuitena vegada consecutiva a l'aplec de Peralada. Aquesta vila de l'alt empordà va veure nèixer a dos dels grans compositors per a cobla del segle XX. Es tracta de Josep i Joaquim Serra. Tampoc ens extendrem en grans biografies (per això ja hi ha els llibres, enciclopèdies, wikipèdia i monogràfics d'un veritable valor bibliogràfic) però sí que pensem que és just fer un petit i modest homenatge a la figura d'aquests dos grans compositors de sardanes. Aquí podràs trobar 4 ratlles de la seva vida i especialment ho volem il·lustrar amb diversos exemples musicals interpretats per la cobla Reus Jove amb vídeos de concerts que hem fet durant els últims 5 anys. Còneixer l'obra d'aquests dos grans compositors es pot considerar pràcticament d'obligat compliment per a tot bon sardanista, i especialment per als melòmans amants de la bona música.

Josep Serra i Bonal
Perelada, 1874—Barcelona, 1939

Josep Serra i Bonal es pot considerar un dels primers compositors per a cobla, juntament amb Francesc Perich i Antoni Agramont. Empordanès de soca rel, va fundar la mítica cobla La Principal de Perelada, de la que fou intèrpret (tible i fiscorn) i director
Ja cap al 1890 va començar a composar, i es destaca per un estil fresc i espontani, de caire popular, que amb el temps anar elaborant cap a una vesant més culte.
No només escriu sardanes, sino que té especial inspiració per a composar balls de festa major, com valsos, jotes o masurques, cosa que li ha donat encara més popularitat.



L'Arlesiana del mestre Josep Serra. Una bonica polca que la Reus Jove va interpretar al març de 2007 al Bravium Teatre de Reus, en el concert de presentació de la nova plantilla per aquella temporada.

Ja el 1915 s’intal.la a Barcelona, on va arribar a dirigir a la Cobla Barcelona
La seva obra és molt prolífica, ja que se li tenen catalogades més de 250 sardanes, i probablement moltes més de perdudes; cosa semblant passa amb els balls, més de 30, ja que molts estaven amagats en arxius locals.


A CAU D'ORELLA de Josep Serra, interpretada al concert de Reis del gener del 2006 al Teatre La Salle de Reus. Tenora solista: Núria Font.
També va ser dels primers compositors que va instrumentar balls tradicionals i alguna obra lliure per a cobla, com Presents de bodes (1923)

Joaquim Serra i Corominas
Perelada, 1907—Barcelona, 1957
Sense cap mena de dubte, Joaquim Serra i Corominas, fill de Josep Serra i Bonal, ha estat el compositor més influent que ha tingut la musica de cobla i la sardana. Encara que nascut a Perelada la seva familia s’instal.la al 1915 a Barcelona. Amb només 20 anys va presentar les seves ‘Impressions camperoles’, obra considerada d’imprescindible estudi per tots els músics, i que introduir innovacions formals i tècniques avui encara vigents.


Joaquim Serra va obtenir un gran nombre de guardons. L'any 1926 va guanyar els Premis Sant Jordi (organitzats pel Foment de la Sardana de Barcelona) amb la sardana per a dues cobles A MONTSERRAT. Gaudeix d'aquesta extraordinària música per a dues cobles en la interpretació de les cobles la Principal del Llobregat i Reus Jove, el 10 de novembre de 2007 al Teatre Fortuny de Reus, sota la direcció de'n Francesc Gregori i Pons.




La Fira de Joaquim Serra és un esbós simfònic per a dues cobles que va escriure de ben jove i que fou guardonada l'any 1929 en els Premis Sant Jordi (L'obtenia per quarta vegada consequtiva). Escolta'n la versió que en van fer la Reus Jove i la Principal del Llobregat el 30 de desembre de 2007 a l'auditori de Caixa de Tarragona. Dirigeix Francesc Gregori.

A partir d’aquí, Joaquim Serra no només composa una cinquantena de sardanes, totes elles obres mestres, peces de cambra i cançons, i arranjaments de danses populars, sino que marca el principi de l’escriptura d’obra lliure per a cobla, Apart de les esmentades Impressions Camperoles (suite en cinc moviments) escriu obres per a una o dues cobles, que han servit de referent per a la totalitat de compositors posteriors.
La gran majoria d’autors actuals encara se’n consideren hereus, i la seva primera eina d’estudi és el seu Tractat d’Instrumentació per a Cobla, que va editar el 1956




L'any 1954 va escriure Aura d'abril que fou premiada al concurs de composició de S'Agaró. Escolta-la en versió de la Reus Jove el 10 de novembre de 2007 al Teatre Fortuny de Reus.
Des del 1945 que assumeix la direcció de la Cobla Barcelona fins a la seva mort el 1957 la seva activitat és contínua, malgrat la seva tuberculosi, que el porta a retirs temporals a Castellterçol o El Brull. Precisament la seva delicada salut i el treball incessant seran la causa de la seva prematura mort amb només 50 anys, i en plena activitat artística. La seva obra pòstuma, el petit poema Puigsoliu, serà en el fons la culminació del compositor: el sentiment dels temes i la força de la instrumentació ja intueixen el seu final

Escolta diversos fragments (una breu selecció) d'aquesta magnífica obra, PUIGSOLIU, petit poema per a cobla. El seu testament en forma de MÚSICA EN MAJÚSCULES.

Comentaris

Entrades populars